HAJDUKU TREBA ČUDO NA POLJUDU Poklonili Evertonu pobjedu (2:0)

Foto:Hajduk.hr,Guliver Image/Getty Images. Dalmatinski portal

GODINAMA Hajduk nije igrao toliko važnu utakmicu protiv tako atraktivnog i uglednog protivnika kao što je slavni Everton, ali Splićani ipak nisu uspjeli doći do čuda na kultnom Goodisonu. Everton je golovima Keanea u 30. i Guaeya u 45. minuti pobijedio Splićane 2:0 u prvoj utakmici play-offa Europa lige.
 
Hajduk poklonio Evertonu pobjedu
 
Hajduk nije počeo loše, Splićani se nisu prepali uglednog i bogatog gosta, ali su zbog dvije nesmotrene greške Vlašića i Savvasa izgubili utakmicu. Slavni klub iz Liverpoola nije pokazao ništa posebno, ali je zbog neiskustva gostiju iz Splita ni kriv ni dužan došao do ogromne prednosti.
 
Everton je nakon sigurne prednosti ostvarene u prvih 45 minuta u nastavku stao, iz igre je izašao fantastični Klaasen, a u posljednjih 15 minuta Hajduk je pokazao zube.
 
Ohandzi i Memolli sjajno je obranio Pickford, a opasnu situaciju pred vratima Engleza je zakuhao i Erceg. Ipak, Everton je do kraja uspio sačuvati čistu mrežu i pred uzvrat na Poljudu klub iz Liverpoola ima krasnu prednost. 
 
Na žalost, utakmica na Goodisonu nije mogla proći bez izgreda Torcide. U 35. minuti utakmica je nakratko prekinuta nakon što su s tribine gdje su smješteni navijači Hajduka na travnjak počele letjeti istrgane stolice i ostali predmeti.
 
Torcida se ponovno osramotila
 
Sve je počelo, javio je BBC, kada su navijači Hajduka nekoliko minuta nakon vodećeg gola Evertona počeli ubacivati razne predmete u teren, ali i prema domaćim navijačima na susjednoj tribini. Ubrzo se ispred tribine pojavilo još zaštitara, a onda su se navijači Hajduka sukobili i s njima.
Sudac je povukao igrače sa strane, a utakmica je poslije nekoliko minuta nastavljena nakon što se situacija na tribinama Goodisona smirila.
 
Ipak, izvjesno je da će Hajduk još jednom biti kažnjen zbog ponašanja svojih navijača.
 
Hajduk je očekivano poražen od premijerligaša Evertona s glatkih 0-2, ali je igrom u drugom dijelu, kada su se Englezi i opustili, pokazao da nije slučajno ušao u zadnje pretkolo. Izvrsni engleski vratar James Pickford u drugom je dijelu zaustavio nekoliko opasnih šuteva igrača Hajduka, koji je s Goodison Parka mogao otići i s puno povoljnijim rezultatom te s golom u gostima dočekati velikog suparnika na rasprodanom Poljudu. Everton je nadigrao hrvatskog predstavnika u prvom dijelu i dojam je da su "plavi" iz Liverpoola ipak u drugom dijelu čuvali snagu za utakmice u svom prvenstvu. 
 
Nevidljivi Rooney i briljantni Klaasen
 
Najveća zvijezda Evertona Wayne Rooney već je u petoj minuti pokušao glavom, no iznad vrata, a uzvratio je Vlašić ipak preslabim udarcem pet minuta kasnije. U 12. minuti Klaasen je zamalo prekratak na ubačaj Martine, a Hajdukova obrana je poklekla u 30. minuti. Splićani nisu očistili ispred svog kaznenog prostora, Baines je uspio proći i uputiti visoku loptu koju je dočekao glavom Micheal Keane i pogodio s tri metra. 
 
U 33. minuti sudac je prekinuo utakmicu zbog nereda na tribini s navijačima Hajduka, a igra je nastavljena nakon pet minuta. U 45. minuti novi poklon Hajdukove obrane, pogriješio je Savvas, a Rooney pravovremeno uposlio Senegalca Idrissa Gueyea koji vara Stipicu za vodstvo od 2-0. Vlašić je u sudačkoj nadoknadi ozbiljnije zaprijetio, no ravno u vratara Pickforda, a potom se istaknuo Stipica koji je obranio opasan udarac Rooneya. 
 
Pickford spasio Everton
 
U drugom dijelu se nije događalo ništa vrijedno spomena do 61. kada je nakon konačno brze akcije Splićana Ohandza došao u gol-situaciju, uputio je odličan udarac lijevom nogom, no vratar Pickford je pokazao zašto je jedan od najboljih engleskih vratara.  Hajduk se ohrabrio pa je u 72. minuti Hamza u dobroj situaciji pucao pored vrata, a u 82. minuti Ante Erceg je nakon solo-prodora sjajno gađao, no Pickford opet brani. Engleski vratar brani potom i put Memolle iz daljine te ne dopušta Hajduku da s golom u gostima dočeka velikog suparnika pred rasprodanim Poljudom. 
 
  EVERTON - HAJDUK 2-0
 
Pred 40.000 gledatelja na stadionu Goodison Park sudio je Kruzliak iz Slovačke. 
 
Strijelci: 1-0 Keane (30), 2-0 Gueye (45)
 
EVERTON: Pickford - Martina, Keane, Williams, Baines - Schneiderlin (Davies, 46), Gueye - Lookman, Klaasen (Calvert-Lewin, 63), Mirallas (Bešić, 76)- Rooney.
 
HAJDUK: Stipica - Juranović, Nižić, Carbonieri, Memolla - Savvas (Bašić, 85), Radošević - Vlašić, Hamza, Kožulj (Erceg, 65)- Ohandza (Said, 65).
 

Pročitajte više