Koliko će budala ostati u Hrvatskoj da plaćaju harač komorama?

Foto: Index, Hina

PRIJE PAR godina, mladi pripravnik u firmi dobio je zadatak par mjeseci biti tajnik ureda. Dakle, osoba koja diže telefon, rješava poštu, usmjerava račune i e-poštu, pazi na rokove, dogovara sastanke i slično. Kada je odradio prvi mjesec, rekao je samo jednu rečenicu: "Nisam imao pojma da stiže ovoliko računa!"

Porezi, prirezi, općekorisne funkcije šuma, porez na tvrtku, ali eto i – komorski dodatak. Htio ili ne, članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori je obvezno. Nikada od komore ne morate ništa zatražiti, nikada vam za ništa ne treba zatrebati – ali morate biti član i morate stoga plaćati članarinu. Onoj, upravo onoj, HGK kojoj je godinama šefovao Nadan Vidošević. Nešto slično kao da plaćate frizera jer imate pravo kod njega otići na frizuru ili servisera za automobil jer možda vam zatrebaju njegove usluge.

Plaćate obvezno članstvo, jer vas štite, navodno. Toliko vas dobro štite da po nekim anketama 90 % privrednika smatra kako bi članstvo u HGK trebalo biti dobrovoljno. Naravno da bi trebalo biti dobrovoljno! Pa ako smatrate da vam komora donosi korist, plaćate članarinu, ali ako ne vidite koristi – ne plaćate. Kao što je to i u većini razvijenog svijeta. Komorski dodatak u razvijenom svijetu obično nije obvezan, a u nas je u pitanju paraporez – morate ga plaćati. Slično je i s Hrvatskom obrtničkom komorom – bili član ili ne, komorski dodatak morate plaćati htjeli ne htjeli.

Postoji jedna komora u kojoj članstvo nije obvezno – Hrvatska poljoprivredna komora (HPK). Prije nekoliko godina, 2012. ukinuta je obveza da svaki poljoprivrednik bude obvezno član komore. Može, naravno, biti član ukoliko to smatra korisnim. I znate što se dogodilo? Od preko 200.000 članova HPK (svi iz tadašnjeg Upisnika poljoprivrednih gospodarstava) ostalo ih je 2013. u komori nešto više od 1000! Dakle, svega je 0,5 % poljoprivrednika postojanje komore smatralo nečim za što se isplati uplatiti članarinu.

A znate što država sada radi? Umjesto da i članstvo u Gospodarskoj i Obrtničkoj komori učini neobveznim – vraća obvezu članstva u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori! Još obveznih davanja! Još uplata!

HDZ ne može iz svog komunističkog nasljeđa

Davno smo pisali rezultate američkih istraživanja – nekih 97.000 članova Saveza komunista Hrvatske ušlo je u HDZ. Većina vjerojatno nisu bili ideološki komunisti, no ostao je taj mentalitet: kontroliraj sve, nadziri sve, i stvaraj radna mjesta isključivo u javnom sektoru!

Ima još jedan razlog zašto vlast ide protiv ukidanja obveznosti komora. Uvijek ima neki partijski rođak, drug, ili neki prijatelj kojega negdje treba zaposliti. Ukoliko su komore dobrovoljne – one traže stručnjake. Nestručni kadar, neznalice, neradnike i uhljebe, komora koja nema obveznost članstva, ne može priuštiti jer članovi koji dobrovoljno daju novce traže rezultate za svoje novce. U komori koja mora zaraditi na tržištu – radi se kao u privatnoj firmi! U komori gdje novac stiže svaki mjesec radio-ne radio, zašto bi radio?

Ako uvedete obveznu komoru – onda uredno možete zaposliti i hrpu pravih državnih uhljeba. Stvarni posao odrađivat će manjina kao i u drugom dijelu javnog sektora, a rođaci, nećaci, partijski drugovi i razna rodbina će uredno dolaziti, sjesti za računalo, odraditi sat-dva i gledati na sat kada će kraj dana.

SDP je u zadnje vrijeme nešto pričao o tome kako bi HGK trebala biti neobvezna – no to nisu proveli dok su bili na vlasti! HDZ je dodatno krenuo u vraćanje obveznosti još jedne komore –  Poljoprivredne. Opširnije: http://www.index.hr/vijesti/clanak/hdz-vraca-harac-za-placanje-jos-jedne-komore/988664.aspx

Komore - nasljednice nekadašnjih cehova

Komore su nasljednice nekadašnjih cehova, organizacija koje su davale dozvole za obavljanje obrtničkih i drugih djelatnosti, a u međuvremenu su postale prave male države u državi. Njihova obveznost se danas može opravdati samo kod malobrojnih zaštićenih zanimanja tipa Odvjetničke i Liječničke komore – a ostalo bi trebalo ukidati ili učiniti volonterskim, posebno te „opće" komore tipa Gospodarske, Obrtničke, a sada i Poljoprivredne.

Kako je Index već pisao, posebno veselo bit će poljoprivrednicima koji su ujedno i obrtnici: naime, sada bi im se moglo dogoditi da plaćaju dva komorska dodatka: Obrtničkoj i Poljoprivrednoj komori! I tu netko priča o nekom rasterećenju privrede!

Zapamtite: svaki porez, svaki komorski dodatak, svako nepotrebno davanje netko mora platiti. Na kraju se to prenosi u proizvod firme, obrtnika, poljoprivrednika i taj proizvod, koji god da je, postaje skuplji i nekonkunretniji. A onda ti isti političari kukaju kako imamo nekonkurentnu proizvodnju! Naravno da smo nekonkurentni ako uz državu kojoj se plaćaju porezi privreda mora još plaćati i obvezne komore čije usluge u velikom dijelu uopće ne koriste!

Vlast se ne može izvući iz tog modela kontrole i nadzora svega kako bi se uzelo privredi do zadnje kune i imalo za zaposliti "svoje ljude". Jer vlast tako u Hrvatskoj funkcionira, totalitarno i parazitski.

Samo je pitanje – koliko je ostalo budala koje u Hrvatskoj idu pokretati poslove i plaćati sve to.

Pročitajte više