Vučićevo posljednje "povijesno" obećanje: "Srbija je jača nego ikada, dogovorit će se s Kosovom"

Foto: FAH

NOVINAR portala Balkan Insight Dejan Anastasijević u nedavnom članku izvještava o novom ispadu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. U nastavku prenosimo dijelove njegove priče.

"Srpski predsjednik Aleksandar Vučić za sve što radi voli reći da to radi "po prvi put u novijoj povijesti". Tom se frazom toliko koristi da se ljudi šale na njegov račun upotrebljavajući je kad rade nešto trivijalno poput otvaranja limenka piva ili iznošenja smeća.

No, prije nekoliko tjedana obećao je napraviti nešto doista iznimno: riješiti problem s Kosovom koji muči Srbiju od početka 20. stoljeća i zbog kojeg je Srbija bila prva europska zemlja koja je zaratila s NATO-om 1999. godine - i izgubila. Vučić je to obećanje dao u ponedjeljak 24. srpnja u podugačkoj kolumni za srpske dnevne novine Blic. Sudeći prema obilju praznih metafora poput "promatranja sebe u zrcalu" i nesuvislih rečenica - vjerojatno je sam sastavljao govor".

O dogovoru

"Ukratko, Vučić tvrdi da Srbi u vezi s Kosovom predugo drže glave u pijesku poput nojeva i da je vrijeme da se konačno sklopi dogovor s kosovskim Albancima, koji čine preko 90 posto tamošnjeg stanovništva.

Naglašava važnost pregovora i upozorava da je tišina opasna, jer se neriješeni sukobi prenose na buduće generacije. Priznaje da Srbi tijekom povijesti nisu uspjeli razumjeti Albance i da su se loše odnosili prema njima, ali primjećuje i da su se tako Albanci odnosili prema Srbima kad god su imali veće sile na svojoj strani.

Usto, Vučić tvrdi da je pod njim Srbija jača nego ikad pa će zato u rujnu početi "interni dijalog" o Kosovu, kako bi se napravila zajednička srpska platforma. No, ostaje poprilično nejasan o budućem dogovoru s Kosovom.

S jedne strane to bi trebalo biti "trajno rješenje korisno za cijelu regiju koje bi trebalo isključiti sukobe", a s druge strane bi Srbi "trebali biti realistični, jer si ne mogu priuštiti gubitak vremena i imovine". Oblik dijaloga čini se podjednako nejasnim.

Na televiziji je Vučić početkom tjedna izjavio da se namjerava savjetovati s čelnicima srpskih stranaka, visokim svećenicima Srpske pravoslavne crkve i članovima Srpske Akademije znanosti i umjetnosti. Postavlja se pitanje - zašto bi mu se trebala pridružiti srpska opozicija, koju Vučić često naziva "šljamom"?

Malo koji političar se odazvao Vučićevom pozivu, Crkva je ultrakonzervativna iako ovisi o vladi, a u Akademiji su svi uvelike podijeljeni oko niza pitanja. Vučić će tako najvjerojatnije sam sa sobom voditi taj unutarnji dijalog, koji će vjerojatno ličiti na siktavi razgovor Smeagola/Goluma iz "Gospodara prstenova".

Ispunjeno obećanje?

"No, ako pustimo cinizam i pretpostavimo da je Vučić ozbiljan, što bi to zapravo značilo?

Srbija ima malo prostora za manevriranje s obzirom na planove za pridruživanje Europskoj uniji, a Njemačka želi dogovor Srbije i Kosova. Sjedinjene Američke Države na strani su međusobnog priznavanja, a drugačiji planovi najvjerojatnije bi bili odbijeni. I Vučić sam je svjestan da Bruxelles tolerira njegovu diktaturu ponajviše jer se zalaže za dijalog s Kosovom. Kada bi se to riješilo, mogli bi se pojaviti novi pritisci za rješavanje odnosa s Rusijom. Stoga je malo vjerojatno da će se pitanje Kosova riješiti ove jeseni, ali je vrlo vjerojatno da će Vučić ubrzo izrežirati još jednu predstavu ", zaključuje Anastasijević.
 

Pročitajte više