Kolinda se i dalje sramoti oko puta u SAD, sad tvrdi da je možda potpisala tajni međunarodni ugovor

Screenshot: HRT 

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović i dalje odbija dostaviti dokumentaciju vezanu uz njen službeni posjet Sjedinjenim Američkim Državama, koji je trajao od 1. do 7. siječnja 2017. godine. Pet mjeseci nakon naše žalbe Povjerenici za informiranje, u kojoj smo i dalje inzistirali na dostavi putnog naloga i izvješća uz navedeni putni nalog, dobili smo u kolovozu novu odbijenicu Ureda Predsjednice.
 
Više ih ne maltretiramo, ali i dalje ne smijemo vidjeti dokumente 
 
Predsjednica je u novom rješenju odustala od obrazloženja da zloupotrebljavamo pravo na pristup informacijama i da novinari Indexa čestim upitima onemogućavaju normalan rad Pantovčaka. Sada tvrdi da je njen put u SAD iz siječnja ove godine proglašen državnom tajnom zbog "ugroze sigurnosti" kao i da postoji mogućnost da je tijekom posjete SAD-u potpisala i neki međunarodni ugovor za koji ne smije znati hrvatska javnost!? No, krenimo redom.  
 
Još početkom siječnja ove godine zatražili smo od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović dostavu dokumentacije koja se odnosi na službeni posjet Sjedinjenim Američkim Državama, koji je trajao od 1. do 7. siječnja 2017. godine. Prvo smo tražili protokol službenoj putovanja u SAD, za koji nam je rečeno da ne postoji!? Tražili smo tada dostavu putnog naloga i izvješća uz navedeni putni nalog, iz kojih su vidljivi troškovi putovanja i detalji boravka predsjednice u SAD-u.
 
Privatni ili službeni posjet
 
Tek nakon povratka iz SAD-a i to po izbijanju afere koju je otkrio Index, predsjednica je tvrdila da se susrela s tri republikanska političara, dva senatora i jednim kongresmenom. Ni jedan od njih nije bio čelnik nekog važnog odbora, a gotovo svi su bili desničarski ekstremisti. Predsjednica je tvrdila da je bilo i sastanaka s predstavnicima "think-tankova". Dodajmo ovom i tužno HRT-ovo izvještavanje s predsjednicom ispred ograde Bijele kuće. 
 
Naime, početkom ove godine javnost je bila uvjerena da je predsjednica zapravo u SAD-u boravila privatno, a ne službeno. Vodila se javna rasprava o tome s kim se predsjednica sastajala i o čemu su razgovarali, zašto javnost nije pravovremeno i na uobičajen način obaviještena o tom putovanju te iz kojih je razloga posjet, po izbijanju afere, naknadno produžen. 
 
Iako sve aktivnosti predsjednice predstavljaju pitanje od javnog interesa, službena stranica predsjednice nije objavljivala gotovo nikakve informacije o putovanju predsjednice u SAD, a Ured predsjednice nije pravovremeno iznosio informacije.
 
Tajna od državnog interesa
 
Mjesec dana nakon našeg upita, točnije 7. veljače, dobili smo odgovor da ne možemo dobiti na uvid plan puta predsjednice jer je "došlo do opterećivanja rada i redovitog funkcioniranja tijela javne vlasti". Tada su nam napisali u službenom rješenju da portal Index često traži informacije i da su zbog nas morali utrošili "puno vremena" i "uključiti veći broj službenika" te da je to sve "onemogućilo normalan rad Ureda predsjednice". 
 
Postavili smo tada 11 upita u mjesec dana, a ni na jedan od njih nismo dobili odgovor. Predsjednica je brojala i požurnice kojima se upozoravalo na istek zakonskog roka na odgovor te došla do broja 11 u mjesec dana.
 
Nakon što smo objavili seriju članaka o putovanju predsjednice u SAD, više je čitatelja odlučilo od Ureda predsjednice, također putem Zakona o pravu na pristup informacijama, zatražiti istovjetne odgovore, odnosno dokumente. Dobili su tada odgovore da je putovanje u SAD krajem prošle i početkom ove godine proglašeno najvećom tajnom od državnog interesa!?
 
Možda je s nekim ekstremnim desničarom potpisala ugovor?
 
"Postoji osnovana potreba da se podaci Ureda predsjednice koji formalno nisu klasificirani kao tajni sada potpuno zaštite", tvrdili su iz Ureda predsjednice. 
 
Index se tada žalio Povjerenici za informiranje te smo i dalje inzistirali na dostavi dokumenata. Početkom ovog mjeseca, pet mjeseci kasnije, dobili smo odgovor da je sve proglašeno državnom tajnom. Štoviše, u svom obrazloženju odbijanja dostave dokumentacije dodali su i članak 15. Zakona o pravu na pristup informacijama, stavak 2, točka 6 u kojem se spominje da bi pristup mogao biti ograničen jer je predsjednica pregovarala ili potpisala međunarodni ugovor!?
 
Naime, pozivajući se na taj stavak zakona, nisu nam dali nikakvo obrazloženje, iako su to morali.  
 
 
"U provođenju testa razmjernosti i javnog interesa utvrđeno je kako bi otkrivanje traženih informacija koje se odnose na radni posjet predsjednice SAD-u, a uključuju službeni protokol putovanja predsjednice koji između ostalog sadrži popis osoba s kojima se predsjednica sastala, institucija u kojima je boravila te informacije o obvezama i poslovima koji uključuju i lokacije raspoređene po datumima kad su se odvijali, moglo neposredno ili posredno ugroziti istovjetne podatke koji se štite u okviru planiranja i provedbe mjera osiguranja i zaštite štićene osobe I. kategorije", stoji u obrazloženju Ureda predsjednice, u kojem se dodaje da će se ovakvi i slični zahtjevi u budućnosti odbijati jer bi mogli ugroziti i povjerljive podatke iz djelokruga MUP-a.
 
Idemo do kraja, žalimo se i na ovu odluku 
 
Naime, prema tome ispada da predsjednica i dalje, osam mjeseci nakon povratka iz SAD-a, misli da bi je detalji njenog puta mogli sigurnosno ugroziti!? 
 
Hrvatska javnost do danas nije upoznata s dijelom informacija o predsjedničinom
posjetu SAD-u, iako je jasno da za to ne postoje opravdani razlozi. Index će se i na ovo rješenje Ureda predsjednice žaliti. 
 
Isto tako, Ured predsjednice nije naučio ništa iz afere putovanja u SAD. Aktualno putovanje u Australiju i Novi Zeland prolazi bez službenih obavijesti Ureda predsjednice, a redakcija Indexa i dalje čeka odgovor na pitanje gdje ide prihod od ulaznica s događanja koja pohodi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. 
 
 
 
 

Pročitajte više