CMS se oglasio o pokušaju silovanja u Dugavama: "Svako nasilje treba sankcionirati"

Ilustracija: 123rf

NAKON što se u javnosti pojavila informacija o slučaju pokušaja silovanja, koji se u nedjelju oko 8 sati ujutro dogodio u Dugavama, gdje je 27-godišnji azilant iz Afganistana davio 40-godišnju ženu i prijetio joj skalpelom pokušavajući je odvući u podrum zgrade, na sve je danas reagirao i Centar za mirovne studije.

> POKUŠAJ SILOVANJA U ZAGREBU "Bilo je jezivo - imigrant ju je davio i šamarao, ona je vrištala"

Njihovu objavu u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Centar za mirovne studije osuđuje svako nasilje, pa tako i seksualno nasilje prema ženama! Nakon vijesti o pokušaju silovanja u zagrebačkim Dugavama, ponavljamo kako svako nasilje treba sankcionirati bez obzira na etničku, religijsku ili bilo koju drugu pripadnost počinitelja.

Problem seksualnog nasilja prema ženama prisutan je, nažalost, u svim državama i kulturama i predstavlja veliki društveni i sistemski problem. Prošle godine u Hrvatskoj je prijavljeno 197 silovanja i 15 pokušaja silovanja. U Hrvatskoj godišnje od 11 do 14 žena ubiju muškarci s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu, pa tako femicid u Hrvatskoj čini od 25 do 30 posto svih ubojstava!

Stop nasilju nad ženama

Nasilje nad ženama mora prestati, a svi nasilnici moraju biti kažnjeni i žrtvama nasilja treba osigurati odgovarajuću podršku i rehabilitaciju.

Važno je i izbjegavati generalizacije koje dovode do stigmatizacije cijele društvene skupine i do širenja mržnje i straha", navode iz CMS-a.

Podsjetimo, stanari zgrade kraj koje se sve događalo reagirali su i zaustavili napadača, a policija ga je ubrzo i uhvatila. Određen mu je jednomjesečni istražni zatvor.

Pročitajte više