Traži mlade birače: Merkel odradila intervju sa zvijezdama You Tubea

Foto: Hina

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel je u sklopu svoje predizborne kampanje sat vremena odgovarala na pitanja njemačkih YouTube zvijezda obraćajući se tako mlađoj publici, ujedno ih pozivajući da iziđu na parlamentarne izbore 24. rujna.

“Naravno da vaš glas ima težinu. On je važan kao i glas jednog šezdesetogodišnjaka. Vi se možete ostatak vremena žaliti i negodovati, ali na izborima zaista možete utjecati na stvari“, rekla je Merkel u razgovoru s YouTube zvijezdom Ischtar Isik.

"Tvoj izbor"
 
Merkel se u razgovoru s mladim YouTube zvijezdama u jednosatnom programu pod nazivom „Tvoj izbor“ dotakla mnogih tema: od skandala njemačke automobilske industrije, preko odnosa s Turskom i Turcima koji žive u Njemačkoj, pa sve do napetosti u odnosima između SAD-a i Sjeverne Koreje te je naglasila kako se ne treba pribojavati svjetskog rata.
 
Tijekom razgovora Merkel je objasnila kako građani Njemačke ne moraju strahovati ni od islamizma.
 
„Niti jedna vjera u Njemačkoj ne može biti dominantna“, rekla je Merkel.

Pomoć zemljama u razvoju
 
U svezi s izbjeglicama, njemačka kancelarka odgovorila je kako se u budućnosti treba usredotočiti na pomoć zemljama u razvoju.
 
„Mi možemo dobro, sigurno, i u miru živjeti jedino ako se ne koncentriramo samo na sebe nego i na to da i ljudi oko nas imaju sigurne prihode“ rekla je Merkel koja je istodobno odbila odgovoriti na pitanje koliko izbjeglica je Njemačka u stanju primiti u godinama koje dolaze.

Privlačenje mlađih birača

 
Njemačka kancelarka je po 10 minuta odgovarala na pitanja njemačkih YouTube zvijezda Ischtar Isik, AlexiBexi, MrWissen2go i ItsColeslaw koji inače obrađuju različite teme poput lifestylea, mode, politike ili tehnike. Pitanja, kako je priopćeno, prethodno nisu bila dogovorena s kancelarkom i njezinim timom.
 
Angela Merkel je već 2015. odgovarala na pitanja YouTube zvijezde njemačkog govornog područja LeFloidu a taj video imao je preko 5,5 milijuna klikova.
 
Merkel se, kako prenose mediji, na otvaranje mlađoj publici odlučila i zbog loših rezultata koje njezina demokršćanska Unija CDU/CSU ostvaruje kod mlađih birača.

Vodi u predizbornoj utrci
 
Istraživanje platforme YouGov pokazalo je da samo 14 posto birača u starosnoj grupi između 18 i 29 godina podržava Uniju CDU/CSU.
 
Unatoč tome, Unija CDU/CSU i dalje u ispitivanjima javnog mnijenja vodi s 39 do 40 posto, dok je glavni konkurent, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) na drugom mjestu s oko 25 posto glasova.

Pročitajte više