HDZ vraća harač za plaćanje još jedne komore

Foto: FAH

PLENKOVIĆEVA vlada početkom godine najavila je veliko rasterećenje poduzetnika, a sada vraća obavezno članstvo u poljoprivrednoj komori koje je Milanovićeva vlada ukinula 2012. godine.

Poslovanje poljoprivredne komore u ingerenciji je Ministarstva poljoprivrede, koje je nedavno povuklo pravilnik ministra Tolušića o drastičnom povećanju naknada za inspekcijski nadzor za uvoz voća i povrća iz Srbije i BiH. Vlada je njime izazvala pravi diplomatski skandal, okrenuvši cijelu regiju protiv Hrvatske, pa se odustalo od najavljenog povećanja.

U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori nisu bili zadovoljni povlačenjem pravilnika koji je osmislio njihov veliki saveznik Tolušić. Ipak, ministar i HDZ-ova vlada zato su podržali njihov zahtjev o vraćanju obavezne članarine, koja će donijeti dodatne financijske obaveze vlasnicima 60.000 OPG-ova. Nedavno je završila javna rasprava o Zakonu o poljoprivrednoj komori, koji vraća obavezno članstvo i koji bi trebao biti izglasan u parlamentu u rujnu. 

Brlošić: Što svi napadate dojenče?


"Što svi napadate dojenče kad znate da sve druge komore, njih četrdesetak, imaju obavezno članstvo. Nadam se da neće jedino poljoprivrednici biti eliminirani po svojim pravima u odnosu na ostale komore", kazao je Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, u razgovoru za Index.

Na pitanje o visini godišnje članarine, predsjednik komore kaže da "možda članarine i ne bude", no iz daljnjeg razgovora jasno je da pod time podrazumijeva da će komora svojim lobiranjem i povlasticama donijeti članovima veću korist od članarine. 

"U prvoj godini postojanja komora je osigurala članovima poticaje od 1.000 kuna po hektaru, a to je prije iznosilo 10 kuna. Znači da je u samo jednoj godini poljoprivrednik dobio poticaja da bi članarinu mogao sto godina plaćati. Korist im je bila nekoliko tisuća puta veća, a obzirom da smo u Europi, borit ćemo se za interese poljoprivrednika", tvrdi Brlošić.

Neki OPG-ovi plaćat će članarinu u dvije komore

Visinu članarine odredit će skupština. Poseban apsurd koji će pogoditi vlasnike OPG-ova je što će sada morati plaćati članarine više komora, jer je više tisuća poljoprivrednika registrirano kao obrtnici, pa već plaćaju članarinu HOK-u. "Naša je ideja bila da bude obavezno samo članstvo u jednoj komori, no druge su se komore pobunile. Napada se HPK, a HOK je dizao članarine iako je pitanje koliko se bavi poljoprivredom", rekao je.

Kad smo ga podsjetili da HDZ vraća članstvo koje je SDP ukinuo, Brlošić je komentirao da je SDP obećao ukidanje svih obaveznih članarina, a na kraju je ukinuo samo njihovu. Iz tadašnjih žalopojki poljoprivredne komore vidljivo je da su poljoprivrednicima uzimali oko osam milijuna kuna godišnje.

Pročitajte više