FOTO BiH je dogovarala gradnju Pelješkog mosta s EU, još 2013. rekli da neće graditi luku u Neumu

Foto: Index Arhiva

POMOĆNIK ministra prometa i komunikacija BiH za infrastrukturu Izet Bajrambašić 2013. godine informirao je Europsku komisiju i Hrvatsku kako BiH nema namjeru graditi luku u Neumu.

Iz faksimila e-mailova koje posjeduje portal Klix.ba, vidljivo je da su službene konzultacije po pitanju Pelješkog mosta vođene između pomoćnika ministra za prometnu infrastrukturu, pripremu i implementaciju projekata Ministarstva komunikacija i prometa BiH Bajrambašića i voditelja tima za izradu predstudije izvodivosti iz firme SAFEGE Adama K. Prokopowitza kojeg je Europska komisija izabrala da izradi predstudiju.

Osim predstavnika konzultantske kuće SAFEGE i predstavnika Ministarstva prometa i komunikacija BiH u konzultacijama za projekt predstudije povezivanja teritorija  Hrvatske sudjelovali su i predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Hrvatskih cesta.

Ministarstvo prometa potvrdilo

Tajnik ministarstva prometa i komunikacija BiH Igor Pejić potvrdio je za portal Klix.ba je da je Ministarstvo u posjedu prepiske između rukovodećih državnih službenika Ministarstva prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine i voditelja tima koja dokazuje da nisu točne tvrdnje kako u ovaj proces nije bila uključena BiH.



Podsjećamo, Bajrambašić je 2016. godine suspendiran s pozicije pomoćnika ministra nakon što je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu zbog uzimanja naknada za članstvo u SEETO o čemu ministarstvo nikada nije obaviješteno.

SEETO je regionalna prometna organizacija uspostavljena na temelju Memoranduma o razumijevanju o razvoju osnovne regionalne prometne mreže u jugoistočnoj Europi, koji su 11. lipnja 2004. godine potpisali predstavnici Albanije, BiH, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Srbije, UNMIK-a Kosovo i Europske komisije.

Dug popis kaznenih djela

U periodu od 1. siječnja 2008. do 31. listopada 2013. godine, Izet Bajrambašić je kao organizator udružene grupe protupravno prisvojio ukupnu naknadu u iznosu ne manjem od 41.072,43 KM, odnosno 21.000 eura. Omogućio je i protupravno prisvajanje ukupne naknade drugom državnom službeniku u iznosu od 34.227,02 KM, odnosno 17.500 eura te protupravno prisvajanje ukupne naknade trećem državnom službeniku u iznosu od 20.536,21 KM, odnosno 10.500 eura.

Zaposlenici ministarstva su protupravno prisvojili ukupnu naknadu u iznosu od 95.835,67 KM, odnosno 49.000 eura bez odobrenja ili suglasnosti ministarstva, iako su znali da ne posjeduju važeću odluku ili rješenje Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine dostavilo sve dokaze koji upućuju na kaznena djela zloupotrebe službenog položaja i ovlasti, pripremanje, organiziranje i udruživanje zbog činjenja teških kaznenih djela, propuštanje obavljanja službene radnje, odnosno djela nesavjesnog rada u službi i druga djela koja će utvrditi Tužiteljstvo BiH.

 

Pročitajte više