VIDEO Dubrovačka Umjetnička galerija zabranila cajke

Foto: Instagram

CAJKE ponovno unose nemir, a ovog puta radi se o Dubrovniku.

Pojedini Dubrovčani uznemireno su reagirali čuvši da narodnjaci u sitan sat trešte s terase ustanove koja bi, pišu tamošnji mediji, "trebala biti najreprezentativnija kulturno umjetnička ustanova Grada".

Umjetnička galerija koja prostor ionako iznajmljuje za veselice svih vrsta, našla se na udaru "glazbenih kritičara" koji smatraju da određenim žanrovima tamo nije mjesto.

Kao i u drugim krajevima Hrvatske i u ovom slučaju ponovila se stara i već dozlaboga dosadna mantra o žanru koji je "ispod svake razine" i glazbi "kojoj tamo nije mjesto". A kako to i obično biva, s ovom vrstom glazbene kritike u komentarima je automatski isplivala i priča o "vlaškoj" i "seljačkoj" invaziji koja samo sramoti Grad iako vjerojatno nitko tko ne pripada "plemenima" s ovih prostora ni ne obraća pažnju na beznačajne nijanse između "prihvatljive" i "neprihvatljive" glazbe.

Umjetnička galerija odmah se na svom profilu na Facebooku ispričala zbog proslave vjenčanja, a u objavi su dodali da do sada nije postojala praksa kontrole repertoara već samo odredbe o jačini reproduciranja zvuka, što je sasvim razumljiv potez ako u obzir uzmemo činjenicu da stanari okolnih kuća možda nisu navikli na glasnu glazbu.

No, ispostavilo se da problem nije glasnoća već žanr pa su tako u Umjetničkog galeriji došli do genijalne ideje da ubuduće u ugovor uvrste i planiranu glazbenu listu kako bi se pravovremeno utvrdilo odgovara li repertoar "kriterijima izvrsnosti".

Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Marin Ivanović, o ovom je "nemilom događaju" dao i izjavu u kojoj ističe da su "zgroženi i zatečeni" činjenicom da se netko drznuo puštati narodnjake. Na svadbi.

"Ne možemo dopustiti da glazba bude na nekoj razini koja je neprihvatljiva", izjavio je Ivanović i naveo nas da razmislimo o tome hoće li Umjetnička galerija po prvi puta nakon raspada bivše Jugoslavije ponovno oformiti tijelo koje će brinuti o tome je li neka glazba šund ili ne.

Možda je najjednostavnije rješenje uvesti porez na šund ili angažirati i posebno obučiti službenog DJ-a Umjetničke galerije. Ovaj bi "resident" galerije imao od vodstva odobren repertoar kojime bi kulturno uzdizao susjede i pritom nametnuo svoj glazbeni ukus svim uzvanicima vjenčanja koji se možda samo žele zabaviti i ne baviti se budalaštinama kao je li glazba "na neprihvatljivoj razini".

U svakom slučaju, bit će izuzetno zabavno pratiti ovu nadmenu tragikomediju i vidjeti tko će sastavljati, ali i završiti na listi neprihvatljivih. Vjerojatno ćemo se susretati s gomilom nedoumica glazbenih znalaca koji će ubuduće morati odgovoriti na brojna, za hrvatsku kulturu krucijalna pitanja.

Ako može Rozga, zašto ne može Halid?

Koji Halid je dobar Halid?

Postoje li razlike između Miley Cyrus i Lidije Bačić?

Brega ili Brena?

Sevka ili popevka?

Pročitajte više