PREMIJER PODRŽAO OBITELJAŠICU Plenković osudio zviždače, a podržao krivce

Foto: Hina 

PREMIJER Andrej Plenković danas je još jednom demonstrirao svoje, blago rečeno, vrlo neobično shvaćanje demokracije – ponovno je prozvao zviždače koji medijima dostavljaju dokumente, a zaštitio krivce koji su tema tih dokumenata.

Naime, umjesto da osudi ili barem najavi istragu problematičnih postupaka obiteljašice Dijane Vican, voditeljice Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja i znanosti, zahvaljujući kojima su učinjeni brojni propusti i prekršaji u natječaju za voditelja i članove Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme, on joj je dao punu podršku ocijenivši da odlično radi svoj posao.

S druge strane, umjesto da resornoj ministrici Blaženki Divjak, koja je pokrenula analizu navedenih postupaka, da podršku bez ikakve zadrške, on ju je pozvao da istraži odakle je i kako u medije procurio dokument koji pokazuje da je izbor čelnice ERS-a Jasminke Buljan Culej i još nekih članova skupine bio vrlo problematičan.

Kako smo jutros pisali na Indexu u tekstu pod nazivom „ANALIZA POTVRDILA GRIJEHE OBITELJAŠICA Buljan Culej nije ispunila nijedan kriterij natječaja“, analiza koju je naručila Divjak utvrdila je, među ostalim, da Buljan Culej nije zadovoljila niti jedan od kriterija natječaja za vođenje ERS-a, da za to mjesto nije imala ni kvalifikacije niti iskustvo koje je navela u svojem CV-u, da njezin akcijski plan s kojim se prijavila nije bio isti onaj koji je predstavila novinarima te da još nekoliko članova ERS-a nije zadovoljilo sve odredbe natječaja.



Budući da je Vican bila na čelu PSP-a, ona je najodgovornija osoba za neshvatljivo lošu provedbu natječaja. No, Plenković je u svojem već uobičajenom stilu preko njezinih grijeha prešao potpuno nonšalantno:

„Reforma obrazovanja ide dalje. Rektorica Vican i Posebno stručno povjerenstvo odlično rade svoj posao; imaju moju potporu. Ona i ostali članovi Posebnog stručnog povjerenstva sukladno dogovoru s posljednjeg sastanka na kojem smo bili i ministrica Divjak i ja ima zadaću da do osmoga rujna pripremi usuglašeni nacrt akcijskoga plana provedbe Strategije.“

Odmah potom razgovor je okrenuo u napad na one koji su medijima dostavili analizu, kao da problem nije u kršenju pravila i zakona nego u činjenici da su oni otkriveni kao i u onima koji su ih razotkrili.

"Sve ostalo su špekulacije, a vidim da i neki interni dokumenti cure po medijima pa očekujem da će ministrica Divjak pronaći tko te dokumente radnog karaktera distribuira medijima“, rekao je premijer kao da je Divjak čelnica tajnih službi ili ministrica policije, a ne obrazovanja.

Novinari su morali gotovo iznuditi potvrdu Plenkovića da i Divjak ima njegovu podršku – morali su ga za to posebno pitati.

"Naravno da ima, ona je članica Vlade", rekao je kratko i suho.

Ovim novim istupom Plenković je još jednom potvrdio da je autoritaran političar bez demokratskog senzibiliteta i osjećaja za komunikaciju s građanima i medijima. Naime, prozivanje medija i zviždača karakteristika je autoritarnih sustava, odnosno diktatura, a ne razvijenih demokracija.

Video u kojem gore navedeno možete vidjeti i čuti svojim očima i ušima, na svojem je Twitter profilu objavio Kristian Došen.

Vican najavila tužbu

Slično nedemokratsko ponašanje i razmišljanje pokazala je i Dijana Vican koja je pokušala zastrašiti medije.

"Zgrožena sam i zaprepaštena količinom objavljenih medijskih neistina o radu mojih kolega i mene osobno. Putem odvjetnika zatražila sam zaštitu svojih prava i interesa te će pred nadležnim tijelima biti pokrenut postupak u kojem ću dokazati zakonitost svih svojih postupanja", poručila je Vican za N1.

Divjak: Čekamo očitovanje

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako se nada da će se situacija oko imenovanja članova Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu (ERS) razjasniti u najkraćem mogućem roku, te upozorila da se provedba Strategije kurikularne reforme mora čim prije institucionalizirati i depolitizirati, a reformski procesi maksimalno ubrzati, na dobrobit učenika i nastavnika.


Reagirajući na medijske napise prema kojima provedena analiza Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) pokazuje kako samo dio članova Ekspertne radne skupine zadovoljava kriterije koje je za natječajni proces sastavilo Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja i znanosti pri Vladi RH, ministrica Divjak je upozorila kako je riječ o internom dokumentu na koji se još čeka očitovanje PSP-a.

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije javno objavilo analizu natječaja jer se radi o internom dokumentu koji nije završen jer se Posebno stručno povjerenstvo koje je natječaj provodilo nije očitovalo", kazala je ministrica u izjavi dostavljenoj Indexu.

"Nadam se da će se PSP očitovati kako bi se situacija što prije razjasnila. S druge strane, važno je čim prije pristupiti izmjeni provedbenog dijela Strategije koji će provedbu institucionalizirati i depolitizirati, te je nužno maksimalno ubrzati sve reformske procese, Fokus jednostavno mora biti na učenicima i nastavnicima", poručila je Divjak.

Pročitajte više