Bandić zapošljava teologa da brine o održavanju cesta, pločnika, rasvjete...

Foto: FAH, 123rf

NA, najblaže rečeno, zanimljiva zapošljavanja u zagrebačkoj gradskoj upravi već smo odavno navikli. Cijele obitelji zaposlene su od uprave do Holdinga. Najpoznatiji takav slučaj je obitelj Nevistić. Pročelnik Ureda za mjesnu samoupravu, Zoran Nevistić, može se pohvaliti da na posao odlazi s još pet članova obitelji. Upravljanje gradom u njihovom je slučaju pravi obiteljski biznis.

Baš u tom Uredu za mjesnu samoupravu, ako je suditi po opisu posla objavljenom na stranicama Zavoda za zapošljavanje, raspisali su prilično neobičan natječaj. Traže višeg stručnog suradnika, a u obzir dolaze kandidati s magisterijem ili stručnom specijalizacijom iz teologije.

Teolog bi trebao izrađivati planove održavanja cesta, pločnika, rasvjete

Posao magistra ili stručnog specijalista teologije, bogoslova, opisan je ovako: "Upoznavanje s uredskim poslovanjem i ustrojem gradske uprave u Gradu Zagrebu, upoznavanje s poslovima vezanim za pripremu i održavanje sjednica vijeća te izradom akata vijeća gradske četvrti i mjesnih odbora, sudjeluje u usklađivanju i objedinjavanju evidencije o stanju i korištenju objekata prostora mjesne samouprave na području gradske četvrti, sudjeluje u usklađivanju i obradi podataka o potrebama građana u mjesnim odborima i u pripremama podloga za izradu programa održavanja komunalne infrastrukture i planova komunalnih aktivnosti gradske četvrti".

Zna pružati duhovnu pomoć

Na stranicama Katoličkog bogoslovnog fakulteta ovako opisuju kompetencije koje se stječu završetkom studija teologije: "Završetkom studija pruža se mogućnost obavljanja određenih služba u Crkvi, djelovanja u različitim oblicima pastorala i pružanja teološko-duhovne pomoći te rada koji zadire u šire društveno i kulturno područje: ljudski potencijali, promicanje ekumenskoga, međureligijskoga i međukulturnoga dijaloga, medijsko djelovanje na religijskom, etičko-socijalnom području, izdavaštvu i ekologiji".

Možda će umjesto pločnika graditi kapelice

Naravno da, želeći privući što veći broj studenata, svi fakulteti jako široko opisuju što se može raditi po završetku studija, no čak ni ovako opširan opis kakav nudi KBF ne objašnjava kako bi to teolog mogao izrađivati akte za sjednice, pripremati programe za održavanje komunalne infrastrukture ili voditi evidenciju o stanju i korištenju prostora mjesne samouprave. Osim ako mjesna samouprava ne namjerava dobar dio prostora namijeniti religijskim zajednicama, a umjesto pločnika graditi kapelice pred kojima se pješaci mogu pomoliti da ih automobil ne pregazi.

Pročitajte više