Austrijski Die Presse: Pobuna lokalnog stanovništva u Dalmaciji dobra je za održivost hrvatskog turizma

Foto: Sissi Furgler, Di Presse

AUSTRIJSKI dnevnik Die Presse objavio je gostujući komentar Floriana Biebera, stručnjaka za jugoistočnu Europu, u kojem se analiziraju problemi koje turistički bum izaziva u Dalmaciji. Ističe se da se lokalno stanovništvo počinje buniti protiv “oluje turista” te se kao prvi primjer tog fenomena navode kazne koje je Hvar uveo za raspojasane turiste.

Bieber navodi kako je turizam na Hvaru započeo prije 150 godina te je tada gradska uprava objavila pravila ponašanja za lokalce, kojima se preporučivalo da ne prave buku i drže ulice čistima. Danas je situacija obratna te je oko četiri tisuće stanovnika grada Hvara “pod opsadom tisuća turista”. Hvar se od kraja devedesetih pozicionirao kao party destinacija za bogate, a takvu reputaciju kvare alkoholizirani turisti o kojima svakodnevno izvještavaju hrvatski mediji - “turisti uriniraju po ulici, razgolićuju se i ne ponašaju se u skladu s očekivanom slikom dalmatinskog lučkog gradića”, ali ni u skladu s imidžem “luksuzne destinacije što Hvar želi biti”.

Kako hrvatski turizam usmjeriti u konstruktivnom i održivom pravcu?

Ističe se da Hrvatska ovog ljeta doživljava turistički bum, koji je djelomice potaknut i krizom u Turskoj, kao i popularnošću serije “Igra prijestolja”, ali i da sve to izaziva napetosti, čega su primjer i tisuće turista s kruzera koji svakodnevno blokiraju staru jezgru Dubrovnika, a te gužve stanovnike grada u međuvremenu dovode na rub živaca.

“Ključa diljem Dalmacije”, piše Florian Bieber za Die Presse, i kao sljedeći primjer navodi problematični Zakon o koncesijama, koji je omogućio koncesionarima da preuzmu kontrolu nad nizom jadranskih plaža, koje bi trebale biti dostupne svima.

"Neće biti jednostavno hrvatski turistički bum usmjeriti u jednom konstruktivnom i održivom pravcu. Novi politički i društveni pokreti pokazuju da lokalno stanovništvo na turizam ne gleda kao na neizbježnu sudbinu, nego želi utjecati na njegov razvoj. Ako u tome uspiju, to neće biti dobro samo za turizam nego i za dalmatinsku obalu i otoke, koji su unatoč turizmu patili od izostanka perspektive za budućnost i iseljavanja.", zaključuje se u komentaru koji je objavio austrijski Die Presse.
 

Pročitajte više