Među Slovencima najpopularnija stranka bivšeg premijera Janeza Janše

Foto: FAH

KADA bi se parlamentarni izbori u Sloveniji održali ove nedjelje umjesto iduće godine kako je predviđeno, najviše glasova i mjesta u parlamentu dobila bi Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, a zatim stranka Socijalnih demokrata (SD) Dejana Židana, dok je Stranka modernog centra (SMC) sadašnjeg premijera Mire Cerara s 10,2 posto na trećem mjestu, pokazala je nova mjesečna anketa koju je objavila Slovenska televizija.

Janšina stranka dobila bi 13,5 posto glasova i 22 zastupnička mjesta, Židanova 11,5 posto glasova i 19 mandata, a Cerarova 10,5 posto i 17 zastupničkih mjesta, pokazalo je ispitivanje agencije Ninamedia za RTV Slovenija i list "Dnevnik".

U novom parlamentu bile bi još tri stranke: Udružena ljevica (ZL) s 12 zastupnika, demokršćanska Nova Slovenija (NSI) s deset, Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) s osam zastupnika, pa bi novu koalicijsku većinu u parlamentu bilo vrlo teško sastaviti, pokazala je anketa.

Sadašnju većinu u parlamentu imaju tri stranke - u koaliciji premijera Cerara, uz njegov stranku, to su još Socijalni demokrati (SD) i  Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca. 61,2 posto anketiranih smatra da sadašnja Cerarova vlada ne radi dobro, dok je prije mjesec dana nezadovoljnih njenim radom bilo 3,5 posto ispitanika više.

Pročitajte više