Simptomi koje nijedna trudnica ne smije ignorirati

Foto: WeHeartIt

POSTOJE problemi, simptomi i rizici u trudnoći zbog kojih će vam svaki liječnik i medicinska sestra reći da pod hitno dođete na pregled.

Neki od njih na kraju mogu ispasti krivi alarm, no trudnice moraju biti svjesne da imaju dvostruke rizike dok u sebi nose malo biće.

Zato, ako u trudnoći osjetite nešto od ovoga, znate što vam je činiti.

Savjete smo pronašli na stranici Babygaga.com.

1. Krv i sluz u stolici


Čak i ako patite od hemeroida, ako primijetite krv i sluz u stolici, radije provjerite o čemu je točno riječ. Pogotovo ako imate proljev ili vam stolica nije toliko tvrda da bi vam uzrokovala toliko problema s hemeroidima. Možda je problem upravo taj, ali takvi se simptomi nikada, a pogotovo u trudnoći, ne bi smjeli ignorirati.

2. Nesvjestica

Začudo, mnoge trudnice pate od nesvjestica, a da nisu toliko svjesne da se taj problem mora podijeliti s liječnikom.

Nesvjestice u trudnoći obično se javljaju zbog pojačanog krvnog tlaka i nesrazmjera u ritmu otkucaja srca, ali morate znati da je nesvjestica zapravo skup simptoma od kojih nijedan nije baš pretjerano blag.

Osim toga, ako se ovaj problem ne drži pod kontrolom i još k tomu ostajete same, riskirate puno više zbog mogućih padova i udaraca u glavu ili trbuh.

3. Bolovi u donjem dijelu trbuha


Iskusne trudnice već znaju kako boli ono tipično širenje maternice, kad plod raste. Ako je ta bol bolnija od osjećaja nelagode, tad bi ipak trebali provjeriti o čemu se točno radi.



4. Otežano mokrenje

Trudnice ne bi smjele teško mokriti, a ako je mokrenje otežano, bolno i osjećate žarenje, popraćeno groznicom i temperaturom, pod hitno se obratite liječniku, jer je upala mokraćnog trakta tad već opasno uznapredovala.

5. Vidite dvostruko

Lagan zamućen pogled ili kratkotrajna dupla slika mogu biti simptom nesrazmjernog tlaka, što je u trudnoći čak relativno često, no ako se problemi s vidom održe duže, zovite liječnika.

To može ukazivati na preeklampsiju, ali i mnoge druge probleme koji se u trudnoći moraju razmotriti i držati pod kontrolom.

6. Pijete puno, ali ne piškite kao tipična trudnica

To nije trenutak za reći "blago vama", već da se pod hitno nacrtate kod liječnika. Osjećate li stalnu žeđ, puno pijete, ali ne znate gdje odlazi sva ta voda, možda imate ozbiljnih problema s bubrezima ili vas je "srušio" gestacijski dijabetes. U svakom slučaju, vrijeme je za liječnika.



7. Temperatura je viša od 38,6

Kako liječnici savjetuju da se trudnice ne kupaju u vrućoj kupki, da spriječe moguće neurološke probleme koji bi mogli nastati kod razvoja ploda u pregrijanom okruženju, temperatura od 38,6 već se smatra pomalo opasnom. Pogotovo ako ne znate zbog čega ste je dobili. Ako postoje naznake gripe, streptokoka ili neke druge vidljive infekcije, tad bar znate zbog čega je prisutna.

8. Jako otečeno lice

Dok je oticanje lica, a posebno nogu, uobičajen simptom trudnoće, postoji velika razlika ako odjednom primijetite neuobičajeno jaku otečenost lica. To bi mogao biti znak preeklampsije i svakako traži medicinsku skrb.

9. Nagla bol prilikom odnosa

Ako je s trudnicom sve u redu, seks je dozvoljen i on ne bi smio biti bolan.
Naravno da ćete u tom periodu biti malo oprezniji, ali ako vas bol bude spriječila u uživanju, posjetite liječnika i provjerite da možda nije u pitanju prolapsa maternice ili cerviksa. Termin je poznatiji kao spuštena maternica, odnosno produljen cerviks, jer mišići ne mogu dobro podržavati plod pa uzrokuju njeno spuštanje, što može jako boljeti kod odnosa.

10. Izravan udarac u trbuh

U redu ako ponekad negdje zapnete s trbuhom, ali ako doživite jak udarac izravno u trbuh ili padnete na njega, otiđite provjeriti kako je vaša beba i otklonite sumnje od eventualnog unutarnjeg krvarenja, u slučaju da je udarac uzrokovao lomljenje kostiju ili jako nagnječenje ploda.



11. Kratak dah

Ne mislimo na onaj tipičan kratak dah s kojim se susreće svaka trudnica, pogotovo u poodmaklom stadiju, ali ako odjednom osjetite da ne možete jako udahnuti, da vam je dah isprekidan i jedva dolazite do zraka, pod hitno odite u bolnicu.

To bi mogao biti koban znak embolije, ako je malo amnionske tekućine iz maternice iscurilo u krvotok. To je relativno rijedak slučaj kojeg mahom uzrokuje neko oštećenje na maternici.

12. Jako krvarenje

Točkasti uzorak krvi na gaćicama katkad se javlja u trudnoći, no ako je krvarenje obilnije, svakako se javite za pregled kako bi liječnik utvrdio točan uzrok krvarenja. To može biti simptom svakakvih problema, od placente previje, preuranjenog poroda, pucanja hematoma iz maternice i drugih, i zaista je potrebna liječnička obrada da se postavi dijagnoza i pokuša sanirati problem.


13. Grčenje mišića


Lagano i povremeno grčenje mišića može biti znak nedostatka magnezija, ali ako grčevi postaju jači i usto trudnica dobije konvulzije, to bi mogao biti znak opasne eklampsije. Do toga dolazi zbog visokog krvnog tlaka ili previše proteina u urinu, a dijagnoza je prilično opasna i s njom se ne smijete zezati.

14. Svrbež ruku i nogu

Još jedan ne toliko čest i poznat simptom u trudnoći su kolestaze, dijagnoza povezana s povećanim nakupljanjem kiselina u jetri trudnice, što može biti opasno za plod, a očit je znak jak svrbež ruku i nogu. Toliko jak da ćete znati prepoznati da to nije tek običan, povremen svrbež.

15. Izljev tekućine


Iako svaka trudnica, pogotovo pred kraj trudnoće, ima pojačan iscjedak, čemu pogoduje i stalno nasjedanje bebe na mjehur pa on lagano curka, to je sve normalno. Zato ako osjetite nagli prodor veće količine tekućine, a niste još u terminu, svakako pođite na pregled, jer prijevremeno pucanje vodenjaka i nagli gubitak plodne vode može ostaviti trajne posljedice na trudnoći i vašem plodu.

Pročitajte više