Kako je Plenković izazvao kaos pa mirno otišao na godišnji

Foto: FaH/123rf

ODGODA primjene poreza na nekretnine, koju je premijer Andrej Plenković najavio u utorak navečer u središnjem Dnevniku HTV-a uoči odlaska na godišnji odmor, izazvala je niz nedoumica.

>> INDEX ANALIZA Zašto je Plenković naprasno odgodio porez na nekretnine?


>> Mariću više nitko ne vjeruje, pa ni njegov glavni zaštitnik


Podsjetimo, iako je samo dan ranije Plenkovićev ministar financija Zdravko Marić branio porez na nekretnine tvrdeći da se ne radi ni o kakvom novom nametu, premijer je nakon pobune u široj javnosti odlučio odgoditi primjenu tog poreza, koja je trebala početi 1. siječnja sljedeće godine.

Mnogi su takvu odluku pozdravili kao pobjedu civilnog društva te jasan znak da je moguće vladu javnim pritiskom natjerati na revidiranje nepopularnih ideja. No Plenkovićeva odluka, ne samo da nije riješila problem poreza na nekretnine, nego je stvorila nove probleme.

Kao prvo, Plenković uopće nije rekao na koji se rok odgađa primjena poreza na nekretnine. Iako je odgodu poreza najavio u intervjuu za HTV, novinar koji ga je intervjuirao nije našao za shodnim inzistirati na odgovoru na to pitanje.

Puna dva dana postavljalo se pitanje trebaju li, obzirom na najavu odgode primjene novog poreza, jedinice lokalne samouprave i dalje prikupljati podatke o nekretninama i ažurirati baze podataka radi naplate javnih davanja, kao što su komunalna naknada i porez na kuće za odmor. I Ministarstvo financija i Porezna uprava dva dana šutjeli su o svemu, kao da se ne radi o temi broj jedan u Hrvatskoj.

Neposredno nakon što je Plenković odgodio primjenu poreza na nekretnine, oglasio se načelnik općine Tisno, Ivan Klarin, ustvrdivši kako planira tužiti Ministarstvo financija i tražiti povrat do sada utrošenog novca za ustrojavanje sustava i evidencija potrebnih za uvođenje poreza na nekretnine.

Poreznoj trebala skoro tri dana da se oglasi


Porezna uprava oglasila se tek jučer navečer, ustvrdivši u priopćenju da treba nastaviti s ažuriranjem baza podataka neovisno o odgodi primjene poreza na nekretnine.

"Bez obzira na najavu odgode primjene Zakona o lokalnim porezima, u dijelu koji se odnosi na porez na nekretnine, podaci o nekretninama i njihovim vlasnicima/korisnicama koji su prikupljeni temeljem upitnika/obrazaca koje su općine i gradovi u proteklom razdoblju dostavljali vlasnicima nekretnina na svom području, koristiti će jedinicama lokalne samouprave za naplatu javnih davanja koja su u njihovoj nadležnosti", ističu iz Porezne uprave u priopćenju u vezi prikupljanja podataka o nekretninama.

Građane pozvao da ne popunjavaju obrasce o porezu

No, čini se da je najnovije priopćenje Porezne uprave samo jasno dalo do znanja kako je Plenković najavom odgode primjene poreza zbunio ne samo građane, nego i institucije.

Naime, na priopćenje Porezne uprave odmah je reagirao već spomenuti načelnik općine Tisno Ivan Klarin koji je to priopćenje nazvao "amaterskim radom nekog službenika koji ne zna što znači jedinica lokalne samouprave, niti kako ona posluje i funkcionira".

Ovakva priopćenja Porezne uprave služe samo zbunjivanju javnosti, rekao je Klarin u razgovoru za Šibenik.in.

"Njihov šef, Zdravko Marić, s inzistiranjem na provedbi poreza na nekretnine, najodgovornija je osoba za kaos koji se sada događa u državi", rekao je Klarin.

"Neki službenik iz Zagreba ne mora meni davati nikakve sugestije o ažuriranju baza podataka, s obzirom da ih revidiramo svake dvije godine. Sve ozbiljnije jedinice lokalne samouprave te baze imaju itekako ažurirane, jer je riječ o značajnim izvorima prihoda jedinicama lokalne samouprave, gotovo od njihovog osnutka", dodao je Klarin.

"Premijer govori jedno, ministar financija drugo, Porezna uprava treće, a lokalna samouprava, svaka po svom nahođenju, četvrto", rekao je ogorčeni načelnik Tisnog.

Marić već danima šuti, a Plenković odmara u državnoj rezidenciji


Premijer Plenković tako je nedefiniranom odgodom primjene poreza na nekretnine izazvao potpuni kaos. Da stvar bude još gora, i dalje se ne zna koliko dugo će primjena poreza biti odgođena.

Ministar financija Zdravko Marić šuti već danima, baš kao i premijer, koji je nakon nedefinirane odgode poreza otišao na godišnji odmor u državnu rezidenciju.

Pročitajte više