U Jadranu ulovljen morski pas dulji od dva metra

Foto: Facebook

U JADRANSKOM moru ulovljen je morski pas dugačak 220 centimetara. Prema Facebook stranici "Podgorički vremeplov", ulovljen je kod otoka Sveta Neđelja u Crnoj Gori.

Ulovljeni morski pas najvjerojatnije pripada vrsti Mako (Isurus oxyrinchus) koji je u Hrvatskoj poznat kako iglozuba psina. Ova vrsta se uglavnom hrani ribama, a u iznimnim situacijama napast će i čovjeka. Dosad je zabilježen tek jedan smrtni slučaj zbog napada ovog morskog psa na čovjeka, a zabilježeno je, prema ISAF-ovim statistika, devet napada. Često ga se za napade okrivljuje zbog njegove brzine i veličine, a sasvim je sigurno da je sposoban ubiti čovjeka. Ipak, ova vrsta neće napasti čovjeka samo tako i znanstvenici smatraju da čovjeka niti ne promatra kao plijen.

Nekoliko novijih napada na čovjeka dogodilo se zbog toga što su morski psi bili isprovocirani ili ozlijeđeni ribarskim alatima.

Ronioci koji su susretali mako morske pse kažu kako prije napada kruže u obliku osmica i prilaze otvorenih usta.

Ulovljen primjerak i u Italiji

Vijest o ulovu ovog primjerka izazvala je veliku pažnju na društvenim mrežama. Krajem srpnja još jedan primjerak, oko dva metra dugačak, ulovljen je u moru ispred obala Ancone u Italiji.

Iako morski pas vrste Mako uglavnom obitava u tropskim i suptropskim vodama, posljednjih godina bilo je nekoliko izvješća o njegovoj prisutnosti i u Sredozemlju. U Jadran je, pretpostavlja se, stigao s povišenim temperaturama mora koje su zabilježene ovo ljeto.

Pročitajte više