Slučaj Thompson dokazao: Hrvatska je šizofrena država

Foto: Index/Pixsell/Matija Habljak

NAKON što je Marko Perković Thompson prijavljen zbog ustaškog pozdrava kojim je započeo svoju pjesmu "Bojna Čavoglave" na koncertu u Slunju, na površinu je izbila sva šizofrenost hrvatske države.

>> Ministar branitelja oduševljeno pozira s Thompsonom: "Gledajt ovo! To je slika Hrvatske!"


>> Thompson prijavljen zbog ustaškog pozdrava u Slunju, stigla i njegova reakcija


Podsjetimo, Thompson je i lani prijavljen za istu stvar - jer je na koncertu u Kninu, također za Dan pobjede, svoju pjesmu "Bojna Čavoglave" započeo pozdravom "Za dom spremni".

Tako imamo situaciju da država, ovaj put kroz Ministarstvo branitelja, izdašno financira koncert pjevača koji je poznat po tome što na, doslovce, svakom koncertu izvikuje ustaški pozdrav, a potom ga prekršajno prijavljuje zbog toga.

Thompson je sam najavio ustaški pozdrav u Slunju

Na ovogodišnjem koncertu za Dan pobjede, održanom u Slunju, prisutna su bila čak dva ministra - ministar branitelja Tomo Medved i ministar uprave Lovro Kuščević. Ako je bilo ikakve sumnje u to da će Thompson i u Slunju izvikivati ustaški pozdrav, nju je nekoliko dana prije koncerta odagnao sam Thompson, zapitavši se retorički: "Što bih trebao izvoditi za Dan pobjede ako ne Bojnu Čavoglave?".

Uoči koncerta u Slunju, na kojem je uz notorni "Za dom spremni" zabilježeno i pjevanje pjesme koja slavi ustaške zločince Juru Francetića i Rafaela Bobana, nije postojala ni najmanja mrvica sumnje da će Thompson barem jednom zaurlati ustaški pozdrav. U konačnici, i sam je najavio da će pjevati dotičnu pjesmu u Slunju, tako da se nitko nije mogao praviti da nije znao što će se dogoditi.

"Prava slika Hrvatske"


I kako država reagira znajući da financira i organizira koncert čija će glavna zvijezda izvikivati ustaški pozdrav? Na koncert šalje dva ministra, od kojih jedan (Tomo Medved) na istom tom koncertu daje izjavu "Ovo je prava slika Hrvatske". Policija, potom, s par dana kašnjenja, podnosi prekršajnu prijavu zbog pozdrava "Za dom spremni" kojeg je Thompson uzviknuo na početku svoje pjesme "Bojna Čavoglave".

Takvo ponašanje državnih tijela zorno dočarava svu šizofrenost hrvatskog društva: Država našim novcem plaća za javno izvikivanje ustaškog pozdrava, da bi potom prijavila čovjeka jer je napravio ono za što ga je država platila.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više