I NOĆAS SE TRESLA RIJEKA Dva slabija potresa pogodila područje

Foto: EMSC

TLO SE na riječkom području treslo i tijekom noći. Još jednu noć stanovnici su proveli u strahu.

EMSC je zabilježio potres u 1 sat i 20 minuta, 18 kilometara od Rijeke, procjena jačine 2.3 po Richteru, nema podataka o dubini epicentra.

Drugi potres dogodio se u 3 sata 22 minute, procjena EMSC-a je da je jačine 3.2 po Richteru, s epicentrom na dubini od 2 kilometra i 2 kilometra od Jadranovog te 23 kilometara od Rijeke.

Podsjetimo, broj zabilježenih potresa na riječkom području, od utorka prijepodne do danas, narastao je na 14.

Kronologija potresa

Rijeku i okolicu je, od 8. kolovoza u 11:35 sati, kad je zabilježen prvi, pa do jutros, uključujući i ova dva posljednja, pogodilo 14 potresa.

Taj prvi, kako navodi slovenska vladina agencija za praćenje seizmoloških aktivnosti, osjetio se u ponedjeljak ujutro, u 11:35, a imao je jačinu od 3 Richtera.

Niti dvadeset minuta kasnije, u 11:51 minutu, osjetio se novi potres jačine 2,2 Richtera. Na treći nije trebalo čekati ni desetak minuta, točno u podne zatresao je jačinom od 1,7 Richtera. Do 14 sati i 30 minuta osjetila su se još dva slabija potresa od 1,7, odnosno, 1,6 Richtera.

Tlo je mirovalo do navečer, a novi potres zatresao je Rijeku i okolicu točno u 20 sati. Najjači je bio onaj sinoć u 22:42 koji je imao snagu, ispostavilo se kasnije, od 3,3 Richtera, što je nešto manje od prvih prognoza.

Zemlja se nastavila tresti i jučer. Od 13:30 do 18:20 osjetila su se još četiri potresa. Prvi jučerašnji ujedno je bio i najjači, imao je snagu od 3,3 Richtera.

Nakon onoga u 18:21, koji je imao snagu od 1,6 Richtera, nije bilo značajnijih podrhtavanja tla. Valja napomenuti da su Riječani u nekoliko navrata mogli osjetiti podrhtavanja tla, čiji je epicentar bio dalje, u Italiji. No, svi prethodno navedeni potresi imali su epicentar u neposrednoj blizini Rijeke, pa se stoga u trećem najvećem hrvatskom gradu potres najjače i osjetio.

Redakciji Indexa su se od prekjučer javili deseci uznemirenih ljudi s područja Kvarnera koji zbog serije potresa nisu oka sklopili. Neki od njih noć su proveli u automobilima, a doznajemo da su uznemireni i turisti. Neki su u strahu od neprestanog podrhtavanja tla prekinuli godišnje odmore i vratili se kućama.
 

Pročitajte više