Živi zid: Nikome nismo uskočili na teren, mi smo prvi najavili referendum protiv poreza na nekretnine

Foto: Hina

BORBA protiv poreza na nekretnine se zahuktava. Udruga Lipa još je prije pola godine pokrenula peticiju protiv ovog novog nameta, a koja je dosad uhvatila gotovo 130.000 potpisa. Na političkoj sceni najglasnijim protivnikom pokazao se Živi zid, a oni najavljuju i raspisivanje referenduma. Pritom kažu da nisu uskočili na teren Udruge Lipa već da su oni bili prvi koji su pokrenuli ovo pitanje.

"Uspjeh referendumske inicijative protiv poreza na nekretnine nas je pozitivno iznenadio, u dva dana u organizacijsku grupu je ušlo skoro 30.000 ljudi, a video u kojem naša kolegica Martina Johnson Županić poziva građane da se odazovu pogledan je skoro 600.000 puta.

Nas nisu gurali mediji, naš jedini alat su društvene mreže. Mediji su prenijeli informaciju tek kad je cenzura postala besmislena budući da je naša inicijativa postala opće poznata.

Parlamentarna smo stranka, sposobni smo (uz vašu podršku) kadrovski, logistički i financijski iznijeti tu operaciju na našim leđima. Svjesni smo nepopularnosti poreza na nekretnine, kao i pozitivnog odaziva javnosti na našu inicijativu.

Moramo napomenuti da nikome nismo "uskočili" na "njegov" teren. Udruga Lipa je radila peticiju koja nije pravno obvezujuća, a Stipe Petrina je spominjao lokalni referendum u svojoj općini Primošten. Nacionalni referendum nitko osim nas nije najavio da će provoditi, mi smo u tome bili prvi (drugi su samo pričali o tome).

"Napadaju nas oni kojima smeta naš uspjeh"

Što se tiče razloga zašto smo se na to odlučili, presudan je bio pritisak vas kao birača koji ste nam svakodnevno pisali da ga organiziramo.

Zanimljive su kritike na naš račun jer nas napadaju što god napravili, ako ne pozovemo građane na referendum napadaju nas da nismo ništa učinili da zaustavimo novi porez, ako pak pozovemo građane na referendum, opet nas napadaju.


Motivi su nažalost najčešće prizemne naravi, smeta im naš uspjeh, rastući rejting, činjenica da dominiramo na društvenim mrežama, da imamo saborsku govornicu, da smo popularni.

Mi nemamo ništa protiv nikog i svoju kampanju za razliku od naših kritičara ne gradimo na pljuvanju drugih, već se pokušavamo istaknuti dobrim djelom, pozitivnim doprinosom, a referendumska inicijativa koju smo pokrenuli zasigurno spada u tu kategoriju", stoji u objavi Živog zida.

 

Pročitajte više