DA NIJE I ON JUGOKOMUNJARA? Za Hasanbegovića je "Za dom spremni" nedvojbeno ustaški pozdrav

Foto: Index/Pixsell/Borna Filić

POPULARNOST ustaškog pozdrava "Za dom spremni" u hrvatskom društvu ovog se vikenda još jednom manifestirala na obilježavanju obljetnice Oluje u Kninu i naročito, Slunju.

>> DERNEK U SLUNJU Orio se ustaški pozdrav, pjevalo se Juri i Bobanu, gradonačelnik pljuvao po antifašizmu

>> Privodi li policija zbog ustaškog pozdrava? Ovisi gdje se nalazite

Dok je u Kninu, gdje se održavala poluzatvorena svečanost na gradskoj tvrđavi, nekoliko onih koji su na ulici vikali "Za dom spremni" privedeno na policiju, na Thompsonovom koncertu u Slunju isto su u nacionalističkoj ekstazi činili deseci tisuća ljudi predvođeni koliko popularnim, toliko i kontroverznim pjevačem hrvatske inačice pastirskog rocka kojemu je zbog promoviranja nacizma zabranjen niz nastupa u gradovima Europske unije.

Naravno, većina onih koji uzvikuju "Za dom spremni" odmah će objasniti kako to uopće nije ustaški pozdrav, nego "stari hrvatski pozdrav" koji se nalazi na grb HOS-a, inače uredno registriranim kod državnih službi. To je, ide standardni izgovor, "pozdrav pod kojim su naši dečki ginuli u ratu", HOS su priznate kao službene vojne formacije Republike Hrvatske itd.

Unatoč ogromnoj količini dokaza da je "Za dom spremni" bio službeni pozdrav zločinačkog ustaškog pokreta u kvislinškoj NDH, to mnogi s desnice licemjerno poriču, ali ne i dr. Zlatko Hasanbegović. Čovjek kojega i politički neistomišljenici iz struke smatraju dobrim povjesničarom, ima dovoljno profesionalnog i intelektualnog poštenja da ne mulja kada je riječ o ZDS.

"Ne vidim razloga da se za ZDS poseže u modernoj demokratskoj Hrvatskoj"


"Za dom spremni" je, naravno, pozdrav koji je bio službeni pozdrav ustaškog pokreta, o tome nema nikakvih dvojbi. On je obilježen mnogim hipotekama i ne vidim razloga da se poseže za njim u modernoj demokratskoj Hrvatskoj, kao i za bilo koji drugim krilaticama, dolazile one iz propale jugoslavenske komunističke baštine ili iz baštine ustaškog pokreta i NDH.", izjavio je Hasanbegović u rujnu prošle godine u intervjuu za N1.

Na nedavnoj tribini o preimenovanju Trga maršala Tita, u organizaciji Srpskog privrednog društva "Privrednik" i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba iz srpnja ove godine, Hasanbegović je bio podjednako jasan.

"Ne vidim nikakav razlog da se u hrvatskom javnom životu koristi pozdrav "Za dom spremni" koji po mom mišljenju nije prastari paleohrvatski pozdrav već je potpuno jasno da je proizašao iz baštine ustaškoga pokreta.", rekao je Hasanbegović, time ne samo jasno pozicioniravši "Za dom spremni" kao ustaški proizvod, nego demantiravši sve one besramne falsifikatore s desnice koji pričaju o "starom hrvatskom pozdravu". Ipak, Hasanbegović je naveo da za njega ima jedna iznimka, u kojoj je "Za dom spremni" prihvatljiv, a to je grb HOS-a.

Je li možda Hasanbegović jugokumunjara koji mrzi sve hrvatsko?

Povjesničar Hasanbegović inače nije usamljen na desnoj sceni sa svojim stavom oko geneze "Za dom spremni" kao ustaškog pozdrava, jer je isto svojedobno ustvrdio i dr. Mario Jareb s Hrvatskog instituta za povijest, kojega se također smatra desnim intelektualcem.

"Taj se pozdrav pojavljuje početkom tridesetih godina u sklopu djelovanja Ustaše - hrvatske revolucionarne organizacije (UHRO). UHRO od travnja 1941. unosi taj pozdrav u novostvoreno Nezavisnu Državu Hrvatsku. Tada je korišten kao službeni ustaški pozdrav u vladajućem ustaškom pokretu i u ustaškim vojnim postrojbama.", napisao je Jareb u svojoj knjizi  iz 2006. "Ustaško-domobranski pokret od nastanka do travnja 1941." u izdanju Školske knjige. Usput, Jareb je baš na toj tematici i doktorirao.

Domaća ekstremna desnica i dalje naravno licemjerno nastavlja objašnjavati da "Za dom spremni" nije ustaški, nego "stari hrvatski pozdrav", ali to je u suprotnosti s onime što je o tome u više javnih istupa izjavio njihov omiljeni političar Zlatko Hasanbegović.

To možda znači da je Hasanbegović zapravo prikriveni "jugokomunjara" koji "mrzi sve hrvatsko" ili pak da su apologeti ustaškog pozdrava "Za dom spremni" dvolične kukavice koje odbijaju priznati da su im ustaše i NDH dragi, pa smišljaju neuvjerljive laži da opravdaju svoju ljubav za, od Titovih partizana, poraženi zločinački i genocidni režim. Odlučite sami.

Pročitajte više