SAD JE I SLUŽBENO Rovinjskom restoranu uručena prestižna Michelinova zvjezdica

Foto: Damir Fabijanić/Iće i piće

NAKON što je u veljači ove godine objavljeno da je restoran Monte iz Rovinja dobio prestižnu Michelinovu zvjezdicu, ta oznaka je prije par dana i službeno uručena vlasniku i chefu Danijelu Đekiću. Najprestižniju oznaku u svijetu gastronomije Đekiću je uručio šef uprave Metroa, Michelinova globalnog partnera.

>> Michelin napokon dodijelio zvjezdicu hrvatskom restoranu, izbor pun ozbiljnih propusta

>> Ovo je priča o prvom hrvatskom restoranu s Michelinovom zvjezdicom


Kako javlja Croatia Week, Michelinovi agenti posjetili inkognito su restoran Monte još 2016. godine, te odlučili da zadovoljava visoke kriterije za dodjelu zvjezdice. Inače, radi se o prvom hrvatskom restoranu koji je dobio Michelinovu zvjezdicu.

Monte se već godinama nalazi na top listama najboljih hrvatskih restorana, ali nema sumnje kako će mu Michelinova zvjezdica dati novu vrijednost i prestiž.

Izbor obilježen nizom propusta


Ipak, treba podsjetiti da je Michelinov izbor restorana u Hrvatskoj obilježen nizom ozbiljnih propusta.

Naime, uz priznanje rovinjskom Monteu, pozornost je privukao i popis Michelinovih preporuka restorana u Hrvatskoj, koji je u najmanju ruku čudnovat. Prvi propust odnosi se na sliku Dubrovnika koji su objavili na Twitteru uz najavu dodjele zvjezdice restoranu koji se nalazi u - Rovinju.

Uz to, na Michelinovom popisu restorana koji su dobili preporuku našli su se i bistro Fajn i Takenoko na Novoj Vesi, koji su već dugo zatvoreni, a izostavljen je vjerojatno najbolji restoran u Hrvatskoj - šibenski Pellegrini. To je vjerojatno posljedica činjenice da je Michelinovu ekipu kroz Hrvatsku proveo ministar Lorencin 2012. godine, no šokantna bi bila činjenica da danas pišu o pet godina starim dojmovima.

Pročitajte više