PORUKE IZ KNINA "Nismo se borili zato da tajkuni preuzmu kompletno društvo"

Foto: Hina

U KNIN je na proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, osim brojnih hrvatskih dužnosnika, u subotu stigao i saborski zastupnik Mosta Miro Bulj koji se prisjetio 5. kolovoza 1995. kad je kao pripadnik 4. brigade iz Dinare ugledao Knin te istaknuo da mu je to bio najsretniji dan u životu poručivši kako te emocije danas treba usmjeriti u zajedništvo te u povratak nade i dostojanstva.

"Činjenica je da sada, kad pogledam naše društvo i prisjetim se suboraca koji su dali svoj život, ali i ljudi koji su živi, ovo zasigurno nije društvo za koje smo se borili. Nismo se borili ni zato da mladi odlaze niti da tajkuni preuzmu kompletno društvo. Trebamo se boriti da vratimo nadu i dostojanstvo te da mladi ostanu ovdje. Emocije moramo usmjeriti u zajedništvo kao što je to bilo 1995. kada smo oslobodili Hrvatsku od srbočetničkog agresora", poručio je Bulj.

Treba nam polet kakav smo imali u Oluji

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač prisjetio se Oluje te dodao da takav polet i danas treba hrvatskom narodu.

"Tada je predsjednik Franjo Tuđman došao u Knin. U to vrijeme smo svi zajedno proslavili oslobađanje okupiranog teritorija i tada sam u Hrvatskoj osjećao, kao i u hrvatskom narodu, polet. Nama je danas potreban polet, potreban nam je entuzijazam da bismo napravili pravi iskorak za promjene u Hrvatskoj. Znači, hrabrost koju su pokazali hrvatski branitelji koji su bili vođeni mudrošću predsjednika Tuđmana. To je potrebno danas. Hrabrost i mudrost", rekao je Kovač.

Dodao je da Hrvatskoj to treba kako bi krenule prave promjene na području obrazovanja i zdravstva. Drži kako je to potrebno da Hrvatska prestane tapkati u mjestu i napravi pravi iskorak za Hrvatsku, hrvatsko društvo i narod.

Bit državnog blagdana


Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović u Kninu danas osjeća ponos također se prisjećajući dolaska predsjednika hrvatske države i njezina utemeljitelja Franje Tuđmana u Knin nakon oslobođenja.

"U jednoj njegovoj rečenici je sublimirana bit ovoga državnog blagdana. Oslobođenjem Knina okončana je uspostava slobodne i neovisne hrvatske države začete 30. svibnja 1990. Ta dva nadnevka 30. svibnja 1990. i 5. kolovoza 1995. zaglavni su temelji moderne hrvatske države i pobjede u Domovinskom ratu. To je jedini istinski temelj na kojem počiva moderna, neovisna i slobodna Hrvatska", poručio je Hasanbegović.

Na kninskom Trgu dr. Ante Starčevića, gdje je jutros bilo iznimno vruće, bilo je primjetno manje građana nego proteklih godina.

Pročitajte više