Nijemci se raspisali o bahatim koncesionarima na hrvatskim plažama

Foto: Pixsell/Miranda Cikotic/123rf

NJEMAČKI regionalni dnevnik Südwest Presse (SWP) u velikom članku piše o “Turističkim nevoljama na hrvatskoj obali”, u kojem se kritički osvrće na posljedice nedavno usvojenog Zakona o koncesijama, opisujući ga “nedovoljno transparentnim”, dok Index pohvaljuje zbog našeg "Vodiča za preživljavanje: što napraviti ako vas zaštitar pokuša otjerati s plaže".

“Miris kreme za sunčanje na koži i okus morske soli na jeziku - obiteljski izlet na mediteransku plažu je nešto s čime su odrasle mnoge generacije domorodaca i turista.”, započinje Südwest Presse pomalo poetski svoj članak o problemima s kojima se suočavaju danas turisti na hrvatskim plažama. Odmah se navodi primjer dubrovačke plaže Banje, na kojoj su “nepristojni zaštitari pretraživali torbe za plažu posjetitelja u potrazi za bocama pića i hranom”.

Zaštitari se ponašaju kao granična policija u potrazi za drogom

Citira se izvještaj Al Jazeera Balkans koja je ponašanje zaštitara opisala kao “granične policajce koji kopaju po torbama u potrazi za drogom”, dok su koncesionari to opisali kao “preventivnu mjeru” čiji je cilj spriječiti opijanje alkoholom na plaži. “Jedva prikrivena poruka” je, konstatira SWP, da gosti trebaju “kupovati u restoranu na plaži, a ne ponijeti u priručnom hladnjaku hladno pivo i sendviče”.

List konstatira da takvo ponašanje zaštitara, te nedavno na brzinu usvojeni Zakon o koncesijama “izazivaju bijes na prepunjenim hrvatskim plažama”, jer se s jedne strane sve više povećava broj ograđenih privatnih plaža, a s druge koncesionari “sve grublje” nastupaju prema posjetiteljima. Navodi se primjer iz Opatije, u kojoj jedan 16-godišnjak nije smio staviti svoj ručnik na plaži koja je pod koncesijom ako nije htio kupiti i sok ili unajmiti ležaljku.

Pohvala Indexovom "Vodiču za preživljavanje"

“Mediji i pravnici upozoravaju da radne dozvole na lokale na plaži i iznajmljivanje ležaljki ne omogućavaju da se ograničava pristup plaži”, ali se sve više plaža ipak daje u koncesiju i to u netransparentnim procedurama. Spominje se primjer plaže na Hvaru, na kojoj se naplaćuje 30 kuna za ulaz, iako na nju nitko nema koncesiju.

Index se pak pohvalno spominje zbog svojeg članka u kojem se čitateljima savjetuje koja su im prava i što da naprave ako ih zaštitar pokuša otjerati s plaže tj. kako se “obraniti od protupravnog tjeranja s plaže”. Na kraju SWP podsjeća da Pokret otoka traži opoziv Zakona o koncesijama, koji se opisuje kao problematičan jer iz odluke isključuje lokalnu zajednicu i “od koristi je samo onima koji su ga izglasali”.

Pročitajte više