Pitali smo DORH tko je maltretirao Dubrovčanina zbog transparenta na prosvjedu, evo što kažu

Foto: Igor Šoban/PIXSELL, Facebook

PRIJE dva dana pisali smo u pozivu koji je iz DORH-a dobio Pero Mrnarević iz Dubrovnika. Na razgovor je pozvan zbog transparenta koji je držao tijekom prosvjeda protiv promjene imena Trga maršala Tita u Zagrebu. Na ironičnom transparentu pisalo je "Vratite Italiji Istru i Dalmaciju".

>> DORH maltretira Dubrovčanina zbog transparenta kojeg je nosio na prosvjedu za Trg maršala Tita

>> Mrnarević podigao kaznenu prijavu protiv nepoznatih osoba, DORH tvrdi da ga nisu zvali

Mrnarević je tada, u razgovoru za Index, izrazio spremnost da se razgovoru i odazove. Zbog držanja transparenta kazneno ga je "za ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske" prijavio odvjetnik i šef opskurne ekstremno desne Obiteljske stranke Mate Knezović.

Iz DORH-a su potom objavili kako Mrnarevića nisu zvali na razgovor.

"Provjerom je utvrđeno da je Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zagrebu, povodom zaprimljene kaznene prijave, dalo nalog nadležnoj policijskoj upravi radi provjere navoda kaznene prijave kako bi se donijela meritorna državnoodvjetnička odluka", obavijestili su javnost.

Županijska odvjetnica povukla je nakon toga zahtjev dostavljen policiji.

Mrnarević kazneno prijavio nepoznatu osobu


Pero Mrnarević kazao je Indexu kako je nakon objave tvrdnji iz DORH-a da ga nisu zvali na razgovor, podnio kaznenu prijavu policiji protiv nepoznate osobe za uznemiravanje i lažno predstavljanje.

"Jučer sam prijavio policiji da me netko nepoznat uznemirava i lažno se predstavlja. Iz DORH-a tvrde da me nisu zvali. Ako me nisu zvali oni, onda me netko uznemirava, kao što se događalo i mnogima prije mene", kaže Mrnarević. Dodaje i kako u policiju nije išao sam, nego za sve što je rekao i prijavio, ima i svjedoka.


Odgovor iz DORH-a


Nakon svega, ponovno su se oglasili iz DORH-a.

"Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) nije zvalo Peru Mrnarevića niti ga je zvao službenik „Državnog odvjetništva RH iz Dubrovnika“ jer takva institucije ne postoji, a slijedom provjere u Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku (ŽDO Dubrovnik) i Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku (ODO Dubrovnik), nitko ga nije zvao ni iz ta dva državna odvjetništva. Provjerom je utvrđeno da je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, povodom zaprimljene kaznene prijave, dalo nalog nadležnoj policijskoj upravi radi provjere navoda kaznene prijave", stoji u odgovoru Državnog odvjetništva RH koji je stigao Indexu.

Sankcije za zamjenika državnog odvjetnika koji je pogriješio?


"Zamjenik državnog odvjetnika odgovoran je za rad u predmetu koji mu je dodijeljen, a sukladno članku 205. Poslovnika državnog odvjetništva, podaci o radu evidentiraju se u osobnom spisu zamjenika državnog odvjetnika, u kojem se vodi evidencija o radu zamjenika državnog odvjetnika, podaci o nadzoru nad radom zamjenika, pa tako i primjedbe na rad. Svi ti podaci se uzimaju u obzir prilikom ocjenjivanja obnašanja državnoodvjetničke dužnosti, a tako će biti i u konkretnom
slučaju", odgovorili su na upit o sankcioniranju odvjetnika čijom je greškom do cijele ove situacije i došlo.

Pročitajte više