IZVANREDNA PRESSICA CROATIA AIRLINESA "Za vrijeme štrajka, unajmit ćemo avione s osobljem i letjeti"

Foto: Index

KAKO je najavljeno iz Croatia Airlinesa, danas je u 12 sati održana konferencija za medije na kojoj je direktor Croatia Airlinesa, Krešimir Kučko pojasnio mjere koje će tvrtka poduzeti kako bi osigurala neometan promet.

Izjavio je kako je prioritet tvrtke održavanje zračnog prometa te kako će u te svrhe unajmiti zrakoplove s posadom i nastaviti letjeti.

Dodao je i kako se i dalje nadaju da do štrajka neće doći te kako su otvoreni za pregovore.

Podsjetimo, danas je najavljen štrajk sindikata ORCA, koji bi trebao početi 8. kolovoza, usred turističke sezone. Štrajk je najavljen jer sindikati i Uprava Croatia Airlinesa nisu uspjeli postići dogovor oko novog kolektivnog ugovora.

Video konferencije za medije pogledajte ovdje:



12.35 Poručio je i kako trenutni zahtjevi sindikata ORCA nisu realni.

12.30 Tomislav Rajković, predsjednik Samostalnog hrvatskog sindikata zaposlenika u zrakoplovstvu, također se obratio medijima i poručio kako je SHSZZ pristao potpisati postojeći kolektivni ugovor.

"Smatramo kako prava ovog ugovora nisu na razini koju bismo željeli, ali kompanija do kraja godine ne može ponuditi bolje kada očekujemo nove pregovore", poručio je i rekao kako je ORCA na neki način onemogućila i njih u kolektivnim pregovorima jer je kasno krenula s pripremama za pregovore.

"Nadamo se da će biti dovoljno mudrosti da se postigne dogovor i nadamo se da će se ova situacija brzo završiti. Zakonsko je pravo svakog sindikata da pokreće akcije kako bi ostvarili svoja prava. Mi nismo za pokretanje štrajka i ne podržavamo ga", rekao je.

12.26 Poručili su putnicima da prate web kanale i društvene mreže Croatia Airlinesa kako bi bili obaviješteni o štrajku, jer još uvijek postoji mogućnost da do štrajka ne dođe.

12.24 Na novinarsko pitanje koliko će aviona unajmiti rekao je da još nisu sigurni jer nemaju potpune podatke o tome koliko će djelatnika štrajkati, ali je rekao i kako će ugovori za najam aviona biti spremni sutra.

"Još uvijek ne znamo točan broj osoba koje će štrajkati, ali naša trenutna procjena je od 50 do 100 osoba", poručio je i prokomentirao kako su prošlog tjedna tražili sudsku zabranu štrajka u vrijeme turističke sezone te kako se očekuje odluka Vrhovnog suda.

Slično su tražili 2010. godine kada je štrajk bio proglašen nezakonitim.

12.22 "Štrajk je najavljen u sredini sezone što može nepovratno ugroziti ugled Croatia Airlinesa ali i Hrvatske kao turističke destinacije. Ovaj štrajk može izazvati kolaps u zračnom prijevozu, a teško je procijeniti koliko to sve može koštati. Sigurno se radi o šteti od nekoliko milijuna kuna po danu", poručio je i prokomentirao i poremećaj posade do kojih povremeno dolazi, a na koje se sindikat poziva.

"Do promjena dolazi jednom u dva mjeseca. Važno je i da niti vrijednost boda, niti osnovna plaća ne određuju primanja u Croatia Airlinesu. Od 2000. godine do danas, plaće su rasle prosječno 10.000 kuna. Postojeći kolektivni ugovor je osiguravao rast plaća", zaključio je.

12.20 "Potom je pojasnio zahtjeve sindikata. Rekao je kako su neki od njihovih zahtjeva povećanje plaća za kabinsko osoblje, pri čemu se zahtijeva povećanje po stažu. Potom povećanje plaća za pilote s godišnjim povećanjem od 4 posto po godini. Sektorski dodatak gdje bi se svaki sektor plaćao 10 eura.

"Svi su zahtjevi materijalne naravi. Neke su stvari i bizarne, kao stanka za obrok. Ako se ne uspije za vrijeme leta da bi se čak morao odgoditi let, a to nisam čuo ni u jednoj državi ili kompaniji", rekao je.

"Primanja u CA su konkurentna na domaćem i međunarodnom tržštu. Uvjeti rada su takvi da zaista smatramo da nema opravdanja štrajku u sredini sezone koji bi nanio štetu ne samo Croatia Airlinesu, nego i Hrvatskoj", rekao je.

12.18 "Pregovori s ORCA-om nisu mogli početi jer ga sačinjavaju tri sindikata koja se nisu ugasila. U međuvremenu je istekla produžena primjena starog kolektivnog ugovora i tek su u travnju započeli pregovori s ORCA-om koji je došao s više od 150 zahtjeva, što bi značilo povećanje godišnjeg troška za plaće oko 50 milijuna kuna. Sindikat je odbio ponudu Croatia Airlinesa te je prekinuo kolektivne pregovore. Uprava je odlučila nastaviti s isplatom plaća prema starom kolektivnom ugovoru, što je učinjeno na plaćama za travanj, svibanj i lipanj, a nastavit ćemo tako i s plaćom za srpanj. U srpnju je radnicima isplaćena jednokratna naknada za korištenje godišnjeg odmora u iznosu od 1.500 kuna. Isplatom plaća po starom kolektivnom ugovoru, uvjetno rečeno, najviše se išlo na ruku letačkom osoblju. Vrijednost boda o kojemu sindikat govori nije pokazatelj plaća jer ugovor određuje više faktora koji određuju plaću", rekao je direktor Kučko.

12.15 "Croatia je u prosincu postigla dogovor s druga dva sindikata koji su veći od sindikata ORCA pa se stoga postavlja pitanje opravdanosti štrajka", poručio je Kučko.

12.09 Izjavio je kako ORCA nije jedini sindikat te kako ostali ne podržavaju štrajk, a potom je objasnio situaciju koja je dovela do štrajka.

"Posljednji kolektivni ugovor je važio do 31. prosinca 2016. Sindikatima je bio ponuđen isti kolektivni ugovor do kraja 2017. godine kako bi tvrtka u garanciji socijalnog mira završila turističku sezonu. I takav ugovor sadrži rast plaća. Bez ikakvog novog elementa u ugovoru, to bi za tvrtku iznosilo oko 2,5 milijuna kuna. Dva sindikata su to prihvatila, ali ORCA ne", poručio je.

12.05 Direktor Croatia Airlinesa, Krešimir Kučko, obratio se medijima.

"Prije svega bih vas želio upoznati s koracima koje smo poduzeli. Prosječno se radi o 105 letova dnevno, a kao kompanija u državnom vlasništvu i nacionalni prijevoznik imamo zadatak osigurati neometani prijevoz putnika u udarnom tjednu i mjesecu vrhunca sezone. Kako bismo to napravili, unajmit ćemo zrakoplove s posadama s kojima ćemo osigurati da prijevoz putnika niti jednog trenutka ne bude doveden u pitanje. Putnici su nam najbitniji i ne želimo da ikome propadne godišnji odmor ili bilo koje drugo putovanje u našu zemlju jer se manji dio zaposlenika odlučio na štrajk", poručio je.

"U štrajku će sudjelovati od 50 do 100 zaposlenika prema našim procjenama", poručo je.

12.00 Očekuje se početak konferencije za medije.

 

 

 

 

 

Pročitajte više