Zvizdić: Stabilnost vlade BiH nije ugrožena - iako nema potporu parlamenta

Foto: FAH

PREDSJEDATELJ Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ustvrdio je kako stabilnost njegove vlade nije ugrožena unatoč činjenici da Zastupnički dom parlamenta BiH nije usvojio izvješće o radu za 2016. a oporbu ali i neke koalicijske saveznike u vladajućoj većini optužio je za politikanstvo čiji je jedini cilj vođenje izborne kampanje.

"Vijeće ministara nastavlja raditi normalno", kazao je Zvizdić novinarima u Sarajevu nakon što su prošlog tjedna stigle najave kako će na jesen biti zatraženo izglasavanje nepovjerenja njegovoj vladi jer je izgubila većinsku potporu u parlamentu.

Njegovo je stajalište kako razlozi zbog kojih je u parlamentu prošlog tjedna odbačeno izvješće o radu vlade za 2016. nisu utemeljeni ni na kakvim ozbiljnim argumentima.

"Čini mi se da smo (na parlamentu) raspravljali o svemu, otapanju ledenjaka, kiselim kišama, o svemu osim o radu Vijeća ministara", kazao je Zvizdić koji je ustvrdio kako je 2016. zapravo bila najuspješnija godina za BiH na europskom putu ali i u ekonomskom pogledu.

Izvješće srušeno

Zvizdić tvrdi kako je izvješće o radu njegove vlade srušeno isključivo zahvaljujući "neprincipijelnoj koaliciji" koju su uspostavili Savez nezavisnih socijademokrata (SNSD) Milorada Dodika i Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

SNSD je na državnoj razini u oporbi a SBB na vlasti no zastupnici te stranke ipak su glasovali protiv Vijeća ministara iako u njemu SBB ima jednog svog ministra.

Jedini cilj te "neprincipijelne koalicije", kako tvrdi Zvizdić, je rušenje Vijeća ministara BiH pod svaku cijenu i to isključivo kao dio kampanje za izbore 2018. godine koja se već uvelike vodi.


Zvizdić je poručio kako će se u predstojećem razdoblju vidjeti koliko daleko su SNSD i SBB spremni ići pripremajući se za izbore naredne godine ali je istodobno istaknuo kako u BiH ima dovoljno onih kojima je ta zemlja na prvom mjestu i koji neće dopustiti urušavanje njenih institucija pa ni Vijeća ministara.

Opstrukcije iz RS

No opstrukcije koje dolaze iz Republike Srpske, kazao je Zvizdić, mogle bi utjecati na ispunjavanje uvjeta nužnih za približavanje Europskoj uniji.

Upozorio je kako u ovoj fazi ispunjavanje upitnika Europske komisije nužnog za razmatranje zahtjeva BiH za odobravanje statusa kandidata za članstvo u Uniji ovisi isključivo o tome hoće li vlasti RS biti spremne na suradnju.

"Ako ne bude političkih opstrukcija kakve smo imali u protekla četiri mjeseca završit ćemo ovaj posao u ranu jesen", kazao je Zvizdić, pojašnjavajući kako bi odgovori iz BiH već odavno bili u Bruxellesu da je vlada u Banjoj Luci željela surađivati na odgovarajući način.

Pročitajte više