HOĆE LI BREXIT POMOĆI HRVATIMA? Evo koji je ključni zahtjev Hrvatske u pregovorima

Foto: Hina, Politico

UTJECAJNI portal Politico objavio je članak pod naslovom “Hrvatska testira jedinstvo 27 članica u pregovorima o Brexitu oko briga o pravima građana”, u kojem se ističe da vlada u Zagrebu traži od Londona da se hrvatskim građanima omogući pravo rada i življenja u Velikoj Britaniji. Naime, Velika Britanija je nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. uvela privremena ograničenja za hrvatske građane kada je riječ o slobodi kretanja i rada unutar Unije, koja traju do 30. lipnja 2018. godine, ali se mogu produžiti još dvije godine nakon tog datuma.

Ako bi se vlada u Londonu odlučila na dodatno produženje, hrvatski građani ne bi mogli uživati u istim pravima kao građani ostalih članica EU-a nakon što Velika Britanija izađe iz Unije. Stoga je premijer Andrej Plenković zatražio od glavnog pregovarača EU Michela Barniera oko Brexita da se hrvatskim građanima od sljedećeg ljeta omogući da rade i žive u Velikoj Britaniji te tako imaju jednaku korist od konačnog sporazuma između Londona i Bruxellesa.

To je za Politico potvrdila i Maja Bogdan, Plenkovićeva savjetnica za vanjsku politiku, koja je izjavila da su "Hrvatskoj važna prava građana u kontekstu naše specifične situacije u vezi slobode kretanja za radnike".

Hrvatska ne može staviti veto na finalni dogovor EU-a s Velikom Britanijom


Hrvatski demarš, koji se zasad komunicira u diplomatskim razgovorima iza zatvorenih vrata, svjedoči o tome da će u pregovorima o Brexitu značajnu ulogu imati i specifični zahtjevi pojedinih članica EU-a, konstatira Politico. Sve to će zasigurno zakomplicirati postizanje dogovora sa službenim Londonom, te će biti izazov postići koheziju preostalih 27 članica EU-a oko pregovora.

S druge strane, Hrvatska ne može blokirati dogovor između EU-a i Velike Britanije ako njime bude nezadovoljna, jer je za njegovo prihvaćanje prema članku 50 Lisabonskog ugovora potrebna kvalificirana većina, a ne jednoglasje svih članica. Zagreb zasad to nije ni najavio, no Politico upozorava da bi Velika Britanija mogla u svoju korist iskoristiti različite pozicije ostalih članica Europske unije.

Plenkovićeva savjetnica Maja Bogdan ističe za Politico da je “imperativno da Velika Britanija ne produži privremena ograničenja” za hrvatske građane”, jer bi to  značilo da bi ta ograničenja za Hrvate ostala trajna nakon izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Imamo podršku Irske

Iz Europske komisije su potvrdili kako su svjesni važnosti ove teme za Hrvatsku, ali nisu htjeli davati detaljnije komentare, osim obećanja da će na tome “blisko surađivati s hrvatskom vladom”. Maja Bogdan pak kaže da je uvjerena kako će se poštivati princip jednakih prava i za hrvatske građane.

No, to je tek jedan od brojnih prijepora s kojima će se suočiti pregovarači o Brexitu s obje strane. Irska će u tom procesu imati mnogo više otvorenih pitanja, te je već sada dala podršku hrvatskim zahtjevima. Problema će sigurno biti i oko statusa Gibraltara, kao i oko baza britanske vojske na Cipru.

Pročitajte više