Kolinda: Ne dopuštam izvrtanje mojih riječi i obmanjivanje javnosti

Foto: FAH

OSTAVKU ministra obrane Damira Krstičevića komentirala je danas predsjednica Kolinda Grabar Kitarović za HRT-ov Dnevnik.

Najavila je da će se još danas telefonski čuti s premijerom Andrejem Plenkovićem.

>> Kolinda protiv Plenkovića: "Vojska je ranije mogla izaći na teren"

>> Ministar Krstičević podnio ostavku

>> Plenković: Žao mi je što je predsjednica dala izjavu koja je pogodila ministra Krstičevića


U nastakvu prenosimo transkript razgovora s Kolindom:

Vaša izjava da je vojska mogla i ranije izaći na teren zapalila je politički požar. Ministar Krstičević dao je nakon te izjave ostavku. Jeste li u toj izjavi mislili na ministra obrane?

Prije svega, dopustite mi čestitati i zahvaliti svim vatrogascima, policajcima, vojnicima, volonterima, navijačkim skupinama  i civilima koji su sudjelovali u gašenju požara u Splitu i koji su nadljudskim naporima stanje stavili pod kontrolu unatoč vrlo lošim vremenskim uvjetima. Oni su doista najzaslužniji za rješavanje te krize. No, nije moja izjava zapalila politički požar već ishitrene i nepromišljene reakcije na nju. Ne dopuštam izvrtanje mojih riječi i obmanjivanje javnosti. Svima u Hrvatskoj jasno je da nisam ni na koji način prozivala Hrvatsku vojsku niti bilo koga poimence nego upozorila na probleme koji su se javili u sustavu a koje uostalom danas i svi priznaju.


Razumijem emotivnu reakciju ministra Krstičevića, međutim apsolutno ne mogu razumjeti izvrtanje mojih riječi. Ja sam uostalom rekla da je ministar Krstičević odličan ministar koji jako dobro radi svoj posao. Pružila sam i njemu i oružanim snagama apsolutnu potporu u svim njegovim inicijativama dosada i stojim i dalje ću stajati uz hrvatske oružane snage, uz naše mladiće, pripadnice i pripadnike oružanih snaga.

No, njegovo uporno inzistiranje zaštite vojske od blaćenja potpuno mi je neshvatljivo jer to doista nije tako, a vojnička čast nalaže da se svi eventualni prijepori s vrhovnom zapovjednicom oružanih snaga rješavaju unutar četiri zida, a ne putem medija, odnosno u javnom prostoru. Kad smo već kod emocija moram vam sasvim iskreno i ljudski reći da je naravno i mene pogodila reakcija ministra Krstičevića ovih dana. Međutim, ne možemo dopustiti da u poslu, pogotovo u državničkom poslu, isključivo vode emocije.

Dakle, moja je reakcija bila na greške u sustavu, morate shvatiti da moje obrazovanje  i moj background u zadnjih nekoliko godina jest nacionalna sigurnost i sigurnosna pitanja. Ja sam reagirala kao osoba koja je stručna i potkovana u takvim situacijama. Jednostavno želim da se iz ovog slučaja ne upire prstom tko je kriv nego jednostavno da se utvrdi što je bilo dobro, što nije bilo dobro, što možemo učiniti bolje sljedeći put i da se spriječe ovakve situacije. U konačnici umjesto da smo se usredotočili upravo na to kako reagirati na krizne situacije iz svega ovoga nastala je nekakva navodna kriza između Banskih dvora i Pantovčaka koja apsolutno ne postoji barem što se mene tiče.

Jeste li razgovarali o tome s ministrom obrane?

Jučer nismo imali priliku razgovarati, ali za objedom sam mu rekla sve što sam rekla i vama.

Kako je reagirao?

Neću tumačiti njegove reakcije. Ne volim govoriti o drugim ljudima kada oni nisu nazočni ovdje.

Jeste li izgladili odnos?

Nadam se da jesmo.

Na jučerašnjoj sjednici vlade ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić istaknuo je nedovoljno dobru komunikaciju prema vama i prema Vladi. Kada ste vi saznali za razmjere požara kad ste bili u Salzburgu?

Drago mi je da su službe samokritično analizirale svoj rad i to je ono što cijelo vrijeme govorim. Treba jedna objektivna analiza jer dobro funkcioniranje sustava jedina je garancija da ćemo dobro reagirati sljedeći put. Moram vam reći da cijenim izjavu gospodina Lozančića i nadam se da će on osobno i njegovi kolege djelovati u pravcu da se izbjegavaju takovi nesporazumi. Moram vam reći, kada sam u ponedjeljak kretala na put u Salzburg ovdje iz ureda nismo imali informaciju o ozbiljnosti požara i svega što se događalo u Splitu. Da smo imali te informacije, vjerujete mi, ne bih bila otišla za Salzburg, nego bih otišla za Split. Ako ništa drugo onda da pružim moralnu potporu ljudima u Splitu. A uvjerena sam da točne, prave, relavantne informacije nije imao ni predsjednik Vlade.

Jeste li se možda danas čuli s premijerom? Kakvi su vaši odnosi?

Evidentno je da u nekim pitanjima drugačije razmišljamo i to je sasvim normalno. Uostalom kada je riječ o nas dvoje ja bih rekla da postoji razlika u temperamentu. Zajednička nam je briga za boljitak Hrvatske za jednu bolju Hrvatsku u kojoj će život svih građana biti bolji i kvalitetniji. Za jednu snažnu vanjsku politiku koja će dovesti do snažne prepoznatljivosti Hrvatske. Držim doista i otpočetka mandata predlažem premijeru da se redovito sastajemo i da razgovaramo o pitanjima od nacionalane sigurnosti, naravno koja se tiču mojih ustavnih ovlasti. Nadam se da ćemo u budućnosti imati bolju komunikaciju i da je ovo svima zapravo jedna naučena lekcija.

Nedavno je održana "Inicijativa triju mora“. Ugledni britanski list The Economist drži da SAD preko Poljske i Hrvatske želi razbiti Europsku uniju i da je Berlin u strahu?

Inicijativa triju mora nije ni na koji način usmjerena niti protiv Europske unije i niti Rusije. Ona je jednostano inicijativa 12 država članica koja je dobila potporu i SAD-a, Kine i Australije te još nekih država. Ona je inicijativa za jednu snažniju Europu. Europu u kojoj je više prisutna kohezija, dakle da ne postoji podjela između istoka i zapada, između razvijenih i nerazvijenih. Ona je usmjerena na izgradnju infrastrukture kako prometne tako i energetske i na snaženje gospodarskog razvitka, kompetitivnosti svih naših gospodarstava i vjerujem da nitko ne može imati bilo kakve primjedbe u odnosu na to da pojedina skupina država želi jačati sebe kako bismo zajedno ojačali Europsku uniju.

Jeste li o tome razgovarali jučer s visokom predstavnicom EU-a Federicom Mogherini?

Razgovarala sam i s gospođom Mogherini i zadovoljna sam razumijevanjem koje je ona pokazala za ovu inicijativu. Složili smo se da postoji upravo ta potreba da države članice Europske unije više međusobno razgovaraju i surađuju.

U Varšavi je američki predsjednik rekao da će Inicijativa triju mora pomoći u izgradnji energetske infrastrukture u srednjoj i istočnoj Europi spomenuvši izrijekom plutajući LNG terminal na Krku?

Predsjednik Trump je u Varšavi u svim govorima koje je imao govorio o "Inicijativi triju mora“ kao upravo o inicijativi koja će osnažiti ovaj srednjeeuropski prostor i dovesti do izjednačavanja standarda na ovim prostorima. Ono što je jedna od najvažnijih sastavnica te inicijative je energetska neovisnost jer ona je pretpostavka i političke stabilnosti i sigurnosti.

Je li to povezano s vašim siječanjskim boravkom u SAD-u?

Apsolutno. Rekla sam da će rezultati tog putovanja biti jasni prije ljeta. Sad je evidentno o čemu je bila riječ. Ponekad ne možete unaprijed govoriti o nekim svojim inicijativama. Ponekad je u politici i u diplomaciji potrebno to povjerenje i rad iza zatvorenih vrata kako bi se te inicijative realizirale.

Idemo malo na Sloveniju. Premijer Miro Cerar i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec na neki način prijete. Kažu da ako ne prihvatimo odluku na arbitraži da će je oni sami implementirati.

Izjave premijera Cerara i ministra vanjskih poslova doista su opasne. Međutim, Hrvatska se ne treba uzbuđivati. Mi jednostavno ne prihvaćamo arbitražu. Ona je kompromitirana, ona je protivna međunarodnome pravu i Hrvatska neće dopustiti jednostranu implementaciju arbitraže. Zato imamo odlučnost, zato imamo snage, zato imamo kapaciteta. Koristim ovu prigodu pozvati slovenske kolege za zajednički stol da nastavimo razgovore o graničnom pitanju.     

U kolovozu putujete u Australiju?

Nakon posjeta predsjednika Tuđmana 1995. godine ovo je prvi posjet hrvatskog predsjednika, odnosno predsjednice Australiji i ovoga puta ima karakter državnog posjeta. Posebno se veselim susretima s iseljenicima. Mislim da veze između Hrvatske i iseljene Hrvatske moraju biti snažne.

Iako do kraja mandata imate još dvije i pol godine, razmišljate li o novoj kandidaturi i hoćete li biti kandidatkinja HDZ-a?

Kao što ste rekli prošle su dvije i pol godine, u ovom trenutku doista sam fokusirana na posao koji radim. Želim ga odraditi što je moguće najbolje. Nastojim doista učiniti sve kako bih provela ono što sam obećala građanima u svojem predizbornom programu. O možebitnoj kandidaturi na vrijeme ću obavijestiti hrvatsku javnost.

Nakon ovog razgovora odlazite na godišnji odmor. Gdje ćete ga provesti?

Odlazim samo na tjedan dana. Odlazim kao i prošle godine u vojni objekt Peneda na Brijunima.

Tko će to platiti?

Pa ja sama, kao i obično.

Pročitajte više