ISTRAGA OTKRILA Ovako Sjeverna Koreja financira razvoj nuklearnog oružja

Screenshot: CNN
 
NEZAVISNA agencija za nadzor Sjeverne Koreje NK Pro objavila je informacije o dvije luksuzne trgovine u Pjongjangu nakon godinu dana istrage, javlja CNN.
 
U trgovinama se nude najluksuzniji proizvodi, od najskupljeg alkohola, nakita i parfema, do glazbenih instrumenata i satova. CNN je objavio fotografije iz jedne od trgovina.
 
Međutim, postoji "kvaka": kupovinu možete obaviti samo gotovinom, i to u dolarima, a prihodi se koriste za ilegalni razvoj nuklearnog oružja.
 
Ilegalnom trgovinom zarađuju stotine milijuna dolara godišnje
 
"Vidio sam bogate stanovnike kako novčanicama od 100 dolara plaćaju predmete vrijedne više od 2000 dolara", izjavio je za CNN diplomat koji je posjetio jednu od trgovina prije nekoliko godina.
 
Država je pod sankcijama i zabranjen joj je uvoz svih luksuznih proizvoda, pa do njih dolazi ilegalnom trgovinom. Tako se na policama spomenutih trgovina nalaze i mnogi predmeti tvrtke 
Richemont, kao što su skupi ručni satovi, ali tvrtka poriče trgovinske veze s državama pod sankcijama.
 
Bjegunac iz Sjeverne Koreje Kim Kwang Jin je izjavio: "Ilegalnom trgovinom vlada zarađuje mnogo novca, a taj novac usmjerava u svoje programe, kao što je razvoj nuklearnog oružja". Iako nisu poznate točne brojke, smatra da se radi o milijunima dolara godišnje.
 
Tajni ured režima kontrolira trgovinu u Pjongjangu: "To je njihov obiteljski posao"
 
Dodao je da su luksuzne trgovine dio tajnog Ureda 39, koji SAD opisuje kao fond za podmićivanje režima. Jin je također rekao da ured kontrolira trgovine, hotele i industriju usluga u Pjongjangu.
 
Ured 39 osnovan je 1970-ih, tijekom vladavine Kim Il-sunga, djeda sadašnjeg vođe Kim Jong-una, a smatra se više "obiteljskim poslom" nego vladinom operacijom:
 
"To je obiteljski posao obitelji Kim. Ne pripada vladi i nije pod državnom kontrolom", izjavio je Jin, koji je prebjegao iz države prije više od 10 godina, ali ju i dalje pomno prati preko kanala Južne Koreje. 

Pročitajte više