Nagrađeni najbolji maturanti u Hrvatskoj, naboljem pet tisuća dolara

Foto: Facebook

DVADESET maturanata koji su na ovogodišnjoj maturi postigli izniman rezultat iz Hrvatskog jezika, Matematike i obaveznog stranog jezika te Fizike, danas su se okupili u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, piše Srednja.hr.

Najbolji Petar Suman

Posebnu nagradu u iznosu od 5.000 dolara dobio je maturant Petar Suman, a nagradu mu je uručio profesor na Odsjeku za fiziku na bostonskom MIT-u, Marin Soljačić. Suman je ovogodišnji najbolji maturant sa stopostotnim rezultatom na maturi iz Fizike i Matematike, te izvrsnim rezultatom na višoj razini Hrvatskog jezika.

Suman je završio zagrebačku Gimnaziju Lucijana Vranjanina. Osim prestižne nagrade u iznosu od pet tisuća dolara, dobitnik je priznanja i nagrade od 2.500 kuna Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Drugi najbolji je Karlo Valentin Cihlar

Izvrsne rezultate na maturi postigao je i učenik XV. gimnazije Zagreb, Karlo Valentin Cihlar. Na Fizici i Matematici je postigao rezultat identičan Sumanovom, no pisao je osnovnu razinu Hrvatskog i time osvojio manje bodova.

Kao drugom najboljem, ministrica Blaženka Divjak uručila mu je nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu od 5.000 kuna.

Nagrađeno još 20 maturanata

Nagrada od 2.500 kuna te posebno priznanje ministarstvo je dodijelio još 20-ero maturanata i to za izniman rezultata iz ispita Hrvatskog jezika, Matematike i obveznog stranog jezika na višoj razini mature.

"Na žalost, u javnom prostoru često ne prevladavaju teme izvrsnosti već teme kako će pojedini čelnici zadržati svoje pozicije i funkcije, kako će se u sustavu zadržati podobni, a ne sposobni. Ne teme kako će vrijedni i pošteni razvijati ovo gospodarstvo, nego, na žalost teme, koliko je mladih napustilo ovu zemlju", kazala je ministrica Blaženka Divjak.

Dodala je kako je vrijeme da se u drugi plan stave oni koji svoje osobne interese stavljaju ispred interesa društva.

Divjak je pozvala sve da rade na ovoj promjeni: "Krajnje je vrijeme da se otvori platforma za poštenu hrvatsku znanost i obrazovanje, te da svi zajedno radimo na sustavu koji njeguje izvrsnost, koji njeguje pošteni odnos prema radu i stvara jednake mogućnosti za sve učenike i studente. Sustav koji će pomoći da mladi, vrijedni i sposobni ostanu ovdje i sustav koji potiče da znanost i obrazovanje".

Petrova nagrada uručena je njegovom ocu

Petar Suman trenutno se nalazi u Indoneziji na Međunarodnoj olimpijadi iz Fizike, njegovu nagradu od 5.000 dolara primio je njegov otac.

"Želio bih se priključiti pozivu ministrice Divjak, imućnijim obiteljima i pojedincima da se još više uključe u akcije ovakve vrste. Ovo je evo, treća godina da dodjeljujemo ove nagrade, u ovom istom prostoru. Mene uvijek jako raduje ovaj događaj jer vidim koliko Hrvatska ima blistavu budućnost, zato što ima toliko puno talentiranih mladih ljudi iz svih regija Hrvatske i iz raznih srednjih škola. Stoga vam ja čestitam, ali također vam i zahvaljujem na inspiraciji", kazao je utemeljitelj nagrade Marin Soljačić.

U ime učenika na nagradama se zahvalio Timon Spiegl iz Srednje škole Krapina: "Nadam se da će u budućnosti država nastaviti još više poticati izvrsnost i to ne samo kroz nagrade na kraju školske godine, već i kroz cjelokupni školski sustav. Siguran sam da će se takve mjere višestruko vratiti cijelom društvu".

Ostali nagrađeni

Posebnu nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja za izniman rezultat na maturi iz obaveznih predmeta dobili su: Timon Spiegl iz Srednje škole Krapina, Nina Drobac i Toma Sikora iz III. gimnazije Zagreb, Mislav Mokos iz V. gimnazije Zagreb, Hana Ivandić, Lovro Hrvoić, Filip Svalina, Marin Knežević, Marina Dasović, Katarina Bilić, svih šestero iz XV. gimnazije Zagreb, Valentina Meglić iz Gimnazije A.G. Matoša Zabok, Ivan Tečer i Igor Kladarić iz Gimnazije Matija Mesić Slavonski Brod, Marija Batur iz Gimnazije Frane Petrića Zadar, Frane Žilić iz V. gimnazije Split, Petar Suman iz Gimnazije Lucijana Vranjanina Zagreb, Petra Strmečki iz III. gimnazije Osijek, Lucija Relić iz Gimnazije Petra Preradovića Virovitica te Sara Anđela Perić iz VII. gimnazije Zagreb.

Pročitajte više