Nikome ne trebaju Todorićevi savjeti, pa ni Agrokoru

Foto: FAH

TRI mjeseca nakon što je vladin upravitelj preuzeo Agrokor još uvijek nemamo podatak koliko je koncern dužan, niti imamo točna financijska izvješća. Najveći uspjeh Ante Ramljaka jest novi, golemi kredit. Nominalno, vlasnik kompanije je još uvijek Ivica Todorić, dok se ne postigne nagodba.

Umjesto da ga gledamo na optuženičkoj klupi, gdje se znoji odgovarajući na pitanja o lažnim izvješćima, skrivanju duga i izvlačenju novca iz poduzeća, Todorić poput nekog gurua menadžmenta dijeli savjete što bi trebalo učiniti s Agrokorom. On koji ga je upropastio.

Apelira na Vladu da Agrokor ostane u obliku kakvim ga je on zamislio. "Samo takav Agrokor može biti motor hrvatskog gospodarstva", poručuje Todorić koji je bankrotirao uz sve blagodati koje je mogao imati, počevši od privatizacije, preko državnih poticaja i HBOR-ovih kredita, pa do iscrpljivanja dobavljača dugom rokovima plaćanja i mjenicama uz prešutno odobravanje regulatora.

Todorićev poslovni model je propao, Ramljak nije zaustavio pad

Todorićev poslovni model rasta u maloprodaji (uz izlete u najrazličitije djelatnosti) i osvajanja tržišta bivše Jugoslavije uz pomoć skupih kredita nije uspjelo. Brutalno ga je počela gaziti konkurencija. Pokopale su ga strane banke i međunarodna tržišta, koji za razliku od HBOR-a nisu vjerovali njegovom poslovnom modelu.

Prema dosadašnjim najavama iz Vlade, Todorićev san je propao, iako ne treba previše vjerovati obećanjima iz HDZ-ove radionice. Ramljak je govorio kako koncern vjerojatno neće više postojati u sadašnjem obliku jer će Agrokorova tri segmenta, maloprodaja, proizvodnja hrane i netemeljno poslovanje, biti odvojeno prodani kako bi se isplatili vlasnici obveznica, banke i dobavljači.

Što je ostalo iza Todorića da bi dijelio savjete?

Vlada se hvali kako odlično rade posao, no istina je malo drugačija. U posve netržišnim uvjetima, jer je aktiviran Lex Agrokor koji mu omogućuje da ne isplaćuje dospjele obaveze, Ramljak još uvijek ne uspijeva zaustaviti pad u najpotentnijem dijelu koncerna, u maloprodaji. Dakle nije se Konzum vratio na prošlogodišnju razinu na kojoj već Agrokor nije mogao servisirati obaveze. Kao da mu brojke ne dopiru do dvorca, Todorić u međuvremenu i dalje sniva o Agrokoru koju može biti motor hrvatskog gospodarstva.

Iza Todorića je ostalo 40 milijardi kuna duga, lažna izvješća, upropašteni dobavljači, a uskoro i otpušteni radnici. Bolje mu je da se suzdrži od dijeljenja poslovnih savjeta i pripremi za sud. Prve je korake navodno već napravio, ako je vjerovati informacijama da je angažirao odvjetnički par Sloković-Prodanović.

Onaj isti par koji brani Ivu Sanadera, bivšeg premijera za kojeg je društvo ogrezlo u korupciju već zaboravilo da mu se sudi zbog  niza ogromnih pljački pa ga tretira kao uglednog pisca i analitičara. Baš kao što nas i Todorić poput kakvog nobelovca već podučava ekonomiji.

Pročitajte više