TENISKI FANOVI BIJESNI ZBOG TRAGIČNOG I NJONJAVOG BRUNE KOVAČEVIĆA "Ovo je pretužno"

Foto: Pixsell / B. Šćitar 

V.D. UREDNIK Prvog programa HTV-a Bruno Kovačević prenosi mečeve iz Wimbledona u ulozi sportskog komentatora. Taj podatak je vrlo neobičan, pa smo na Prisavlje poslali upit da javnosti pojasne u kojem svojstvu je Kovačević otputovao u London i kako tijekom napetih teniskih dana obavlja svoju uredničku dužnost na HTV-u. Još su neobičniji komentari svestranog Kovačevića, koji proteklih dana iritiraju teniske fanove i gledatelje. Bruno nas iz meča u meč uči čudnom izgovoru imena tenisača i pogrešnim pravilima igre. Tako smo neki dan doznali da bi osvajanje trećeg seta za Marina Čilića koji vodi 2:0 moglo biti važno za ishod meča. Kovačević nas je obavijestio i kako je Čilić u 2. kolu svladao Argentinca Leonarda Mayera, no Čilić je zapravo izbacio Nijemca Floriana Mayera. Andyja Murraya proglasio je engleskim tenisačem. Sve to bila je, nažalost, samo uvertira.

Tijekom meča polufinala Wimbledona između Marina Čilića i Sama Querreya, obavijestio je gledatelje da je sudac odlučio pozvati "hawk eye" i provjeriti je li loptica u outu. Naime, linijski sudac zvao je out nakon jednog forhenda Querreya, a glavni sudac procijenio je da je lopta dobra te je označio ponavljanje poena. Kovačević je sljedećih pola minute najavljivao "hawk eye" i tvrdio kako sudac želi provjeriti lopticu. Naravno da sudac ne može provjeriti lopticu, to mogu samo igrači, a Čilić u ovom slučaju nije imao tu namjeru.

Dodajmo i kako je američkog tenisača tijekom meča nazivao "Kvori, Kveri, Kviri i Kuori". Također je kazao da je "Querreyevog oca draftirala college ekipa američkog nogometa, Detroit Tigersi", no riječ je o ekipi koja je uzela četiri naslova prvaka u baseballu.

Zaljubljenici u tenis i sport još bi mu to i oprostili da tijekom mečeva Marina Čilića nije bio kronično nezainteresiran i njonjav. 

Godinama nas je kroz Goranove drame, koje su bile ujedno i naše osobne, vodio Mićo Dušanović. Uz odbojku i vodene sportove, Dušanović je bio HRT-ov specijalist za tenis i na neki način je postao sinonim za bijeli sport u Hrvata. Mići smo mogli pronaći tisuću zamjeraka, od neobjektivnosti do pretjerane euforije. Od situacija kad bi ''zaspao'' usred meča, pa bi se nakon dobrih pet, šest gemova tišine bez ikakvog objašnjenja vratio u meč do komičnih reakcija – ''Aj, aj, aj, Gorane'' – nakon što bi splitski karizmatik napravio nešto zbog čega bi se u Hrvatskoj gledatelji masovno hvatali za glavu i dobivali sijede vlasi. Navodno je Mićo i pretjerano favorizirao neke igrače/ice naspram drugih. Tako je Iva Majoli, osvajačica Rolland Garrosa 1997., ozbiljno zamjerala Dušanoviću na tretmanu kojeg (ni)je imala kod njega. Često je Mićo znao i griješiti. Neki komentari i informacije koje je sipao usred prijenosa nerijetko su bili netočni, površni i paušalni.

Ukratko, Dušanovićevi teniski komentari bili su daleko od savršenstva, ali kad ih usporedimo s onima koje danas moramo slušati od Brune Kovačevića, isti su bili esencija stila.
Čovjek koji je godinama bio jedini stručnjak za skijanje u Hrvata, preko noći je postao ''ekspert'' za tenis i kroz ova dva tjedna svakodnevno nas maltretira katastrofalnim prijenosima s najstarijeg i najuglednijeg teniskog turnira na svijetu, na kojem su baš ove godine hrvatski igrači i igračice ostvarili najbolje rezultate od samostalnosti.

I Dušanović je griješio, ali barem je imao strast, neophodnu za posao sportskog komentatora. Kovačević je od strasti potpuno operiran i potpuno je izludio gledatelje koji plaćaju mjesečnu pristojbu da bi pratili brojne afere unutar javne televizije i slušali tragičnog Kovačevića. 

Pročitajte više