Klaićeva nabavlja lijek za djecu s neuroblastomom, Ministarstvo će platiti

Foto: Index, PIXSELL

KLINIKA za dječje bolesti Zagreb pokrenula je javni poziv za nabavku lijeka Dinutuximab beta Apeiron, za liječenje dvoje djece s visokorizičnim neuroblastomom. Ministar zdravstva Milan Kujundžić potvrdio je kako će novac, koji je Vlada osigurala za tu namjenu, Ministarstvo zdravstva doznačiti Klaićevoj bolnici u idućih nekoliko dana.


Ravnatelj Klaićeve Zoran Bahtijarević očekuje da bi, nakon provedenog postupka nabave i osiguranja sredstava za kupnju lijeka, lijek mogao stići krajem idućeg tjedna, nakon čega bi djeca ubrzo trebala započeti s terapijom.

"Nabavka lijeka traje desetak dana te smo nakon usmenih obećanja iz Ministarstva zdravstva, odmah pokrenuli postupak nabavke kako se ne bi dugo čekalo na dostavu lijeka. Otvaranje ponuda biće 17. ili 18. srpnja a lijek treba biti isporučen, prema propisanim uvjetima, u roku od 24 sata. Čim djeca budu spremna započet će se s terapijom", izjavio je Bahtijarević.

Nabavlja se 35 bočica lijeka

Ističe kako se, sukladno zakonu, išlo se na najbrži način nabave, putem izravnog pregovaračkog postupka s četiri najveće hrvatske veledrogerije, a nabavlja se 35 bočice lijeka, čija vrijednost bez PDV-a ne smije prijeći 2,7 milijuna kuna.

Prema odluci stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva od prije dva tjedna, liječenje Dinutuximab beta Apeironom može započeti dvoje djece kod kojih je postavljena medicinska indikacija za primjenu lijeka, od ukupno osmero koja boluju od neuroblastoma. Nakon toga  je iz Vlade poručeno kako su osigurana sredstava za kupnju lijeka.


"Djeca će terapiju primati u bolnici, s obzirom na moguće nuspojave lijeka, a sve se radi u konzultacijama s inozemnim stručnjacima s kojima smo u stalnoj vezi", kaže Bahtijarević. 

Za ostalu djecu dodatna mišljenja

Kad je riječ o ostalih šestoro djece koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma, ravnatelj bolnice kaže kako se za njih prikupljaju dodatne obavijesti koje se prosljeđuju povjerenstvu Ministarstva zdravstva.

Ono je prije dva tjedna izvijestilo kako za šestero djece nisu mogli donijeti pozitivno mišljenje jer je u tijeku prethodna terapija, dodatna dijagnostička obrada ili treba, radi donošenja odluke o opravdanosti primjene lijeka dinutuximaba beta, zatražiti dodatna mišljenja iz europskih ekspertnih centara koji se bave liječenjem i koji imaju iskustva u primjeni tog lijeka u liječenju neuroblastoma kod djece.

Pročitajte više