SJEĆATE SE VRTIĆA REMETINEC? Na posao vraćena žena koju je ravnateljica otpustila nakon 22 godine rada

Foto: M.P.Š./Index

PROŠLA su dva mjeseca otkako je smijenjena ravnateljica DV Remetinec Merica Matijević, a stvari su se u tom vrtiću napokon normalizirale, tvrde djelatnici vrtića. Prije šest dana Upravno vijeće vrtića imenovalo je pedagoginju vrtića Snježanu Mutak novom ravnateljicom.

No, ono zbog čega su djelatnici vrtića posebno sretni je vijest da je Sanja Vdović, psihologinja koju je bivša ravnateljica otpustila nakon 22 godine rada, vraćena na posao.

>>NAKON PISANJA INDEXA Smijenjena ravnateljica vrtića koja je zlostavljala radnike

"Psihologinja Vdović je vraćena na posao 30. lipnja jer je postignuta izvansudska nagodba u kojoj je njen otkaz proglašen nezakonitim. Upravno vijeće jednoglasno je potvrdilo i usvojilo nagodbu.

U cijeloj ovoj situaciji nažalost i dalje nema predaha jer su počele stizati privatne tužbe za klevetu bivše ravnateljice Merice Matijević prema radnicima. No sad smo napokon ponovno složni, spremni su svjedoci koji će predočiti dokaze u svojim svjedočanstvima o mobingu kojeg smo trpjeli od strane Matijević, tako da straha nema. Idemo u još jednu borbu za pravdu, ovaj put na sudu gdje ćemo dokazati da je svaka riječ koju smo dali u javnost istinita", rekla je u razgovoru za Index odgajateljica u DV Remetinec Nives Petrić, ujedno i sindikalna povjerenica Sindikata medija, obrazovanja i kulture (SOMK).

Ipak moraju na sud

Istaknula je kako su mislili da neće biti potrebe za sudom jer nisu htjeli podizati tužbe, u želji da u miru nastave s radom, no sad se, kaže, moraju braniti zbog nepravde koju su godinama trpjeli.


Za kraj podsjetimo kako su bivši i sadašnji djelatnici dječjeg vrtića Remetinec javno istupili s optužbama protiv Matijević za mobbing u trenu kad je spomenuta dala otkaz psihologinji Sanji Vdović.

Nakon 22 godina rada u tom dječjem vrtiću, psihologinja Vdović dobila je otkaz koji joj je uručen 8. veljače ove godine bez da je prethodno pozvana na razgovor.

Tadašnja ravnateljica Merica Matijević joj je, kako kaže, 5. rujna 2016. dala upozorenje pred otkaz jer je za vrijeme bolovanja došla odraditi posao.

Kako je psihologinja Vdović dobila otkaz

"Razboljelo mi se dijete i javila sam ravnateljici da ne mogu doći na posao, no da ću popodne kad suprug dođe s posla i pobrine se za dijete pokušati doći na stručni aktiv o radu s djecom s posebnim potrebama. Ravnateljica mi je rekla neka se samo pobrinem za svoje dijete. I to što sam joj rekla, tako je i bilo. Kad je suprug došao doma, otišla sam na stručni aktiv koji je bio vezan uz područje mog rada - djecu s posebnim potrebama. Idući dan me ravnateljica nazvala i izvrijeđala te rekla da pružam loš primjer drugima jer sam u danu bolovanja došla na stručni aktiv", rekla je Sanja Vdović.

"U otkazu mi se stavlja na teret da sam u odsutnosti zdravstvene voditeljice prenijela ravnateljici i stručnom timu zamolbu jedne majke da je odgajateljice nazovu ako primijete da se u djeteta pojavljuje crveni osip. Time sam po ravnateljici ogriješila o Protokole sigurnosti.

Navodi se da nisam izrađivala individualizirane odgojno-obrazovne programe. Samo u prva tri mjeseca izradila sam ih više od stotinjak.

Ravnateljica mi već godinama onemogućava normalan rad, zatrpava me radnim zadaćama koje je nemoguće odraditi u redovnom radnom vremenu i ne propušta mi staviti do znanja da se ne uklapam u njenu "radnu viziju".

Navela je da je imala usmena upozorenja prema meni za koje nisam znala. Moja mama je umrla od Alzheimerove bolesti, 25.8.2014. smo je pokopali, 26.08. sam došla na posao, dočekao me kilometarski radni nalog da ga provedem bez da sam imala radni prostor za to. Naime, kancelarija nije bila u funkciji budući da je bilo ljeto, a ona je bila u područnom objektu koji nije bio u funkciji tijekom ljeta. I tako me se opstruiralo na niz načina. Odem na WC i vratim se te vidim da nemam printer koji mi je potreban za rad. Tako su mi se namještale razne stvari. Nisam bila jedina koja je trpjela ovakav mobbing. Zbog ravnateljice je dosta ljudi samo dalo otkaz, a neki su ga i dobili", ispričala je za Index psihologinja Vdović.

Pročitajte više