DO SADA JE OVAKO NEŠTO NAPRAVIO SAMO JEDAN RUMUNJ Pogledajte što je strašni Bravo radio Portugalcima

Foto: Guliver Image/Getty Images

PRVAK Južne Amerike, nogometna reprezentacija Čilea, prvi je finalist Kupa konfederacija nakon što je u polufinalu u Kazanu bila uspješnija od europskog prvaka Portugala rezultatom 3:0 boljim izvođenjem 11-eraca jer nakon 120 minuta igre nije bilo pogodaka.  
 
Iako su obje momčadi tijekom utakmice imale nekoliko prilika za pogodak, mreže se nisu tresle ponajviše zahvaljujući raspoloženim vratarima.
 

U raspucavanju s bijele točke u junaka se pretvorio golman Čilea Claudio Bravo koji je obranio sva tri udarca portugalskih igrača, Quaresme, Moutinha i Nanija. S druge strane, Vidal, Aranguiz i Sanchez su svladali Ruija Patricija.
 
Da je bilo potrebno Bravo bi valjda skinuo i ostale udarce nemoćnih Portugalaca i ovo što je večeras postigao strašni Čileanac nešto starije ljubitelje nogometa sigurno će podsjetiti na podvig Helmutha Duckadama, legendarnog vratara Steaue, podvig star 31 godinu.
 
U Sevilli su 1986. za naslov prvaka Europe igrali veliki favorit Barcelona i Steaua. Nikad do tada neki klub iza ''Željezne zavjese'' nije osvojio pokal s ''klempavim ušima'' i mnogi su tvrdili da Rumunji nemaju šanse u srazu s moćnim Kataloncima.
 
Ipak, nakon 120 minuta igre nije bilo pogodaka, a onda je na scenu stupio veliki Helmuth. 193 centimetra visoki golman Steaue redom je skidao udarce José Ramónu Alexanku, Ángelu Pedrazi, Pichiju Alonsu i Marcosu i postigao još neviđeno u nogometnoj povijesti. Steaua je nakon udaraca s bijele točke slavila 2:0, a Duckdam, baš kao i Bravo, ''s kreča'' nije primio biti jedan gol.
 

 
U drugom polufinalu u četvrtak će u Sočiju igrati svjetski prvak Njemačka i prvak Sjeverne i Srednje Amerike Meksiko.
 
Finale će se igrati u nedjelju u Sankt Peterburgu.

Pročitajte više