SVEUČILIŠTE U YORKU UVODI ESPORT Sve uz pomoć ESL-a

Foto: Getty Images/Guliver Image
 
ESL je danas zasigurno najveće ime u svijetu esporta, a posljednjih godinu dana nadilaze i te okvire te ulaze u sve segmente društva. Tako će u suradnji sa Sveučilištem u Yorku osnovati istraživački laboratorij za gejming i esport. 
 
Ovakav pristup uključivanja esporta u obrazovne ustanove jedini je pravi put za siguran i normalan rast nove hit industrije. Novi studijski programi omogućit će visoko obrazovanje ljudima koji se žele profesionalno baviti esportom, a nova istraživanja trebala bi pomoći u boljem razumijevanju gejminga. Što bi na kraju trebalo rezultirati novim esport stručnjacima i kvalitetnim podacima koji će pomoći pri etabliranju esporta. Kako se radi o mladoj industriji nije bilo vremena za provoditi dugoročna istraživanja i pratiti trendove, pogotovo nakon eksplozivnog rasta koji je esport doživio posljednje desetljeće.
 
ESL je novim partnerstvom napravio vrlo inteligentan potez. Kroz postojeću i uhodanu obrazovnu instituciju oni će pomoći educirati i stvarati stručni kadar kojem će potom nuditi stažiranje u vlastitoj tvrtki. Iako je sada u trendu uvođenje raznih esport programa u srednjim školama i fakultetima, treba razlikovati dva pristupa. Jedan je onaj koji omogućava natjecateljsko igranje u sklopu obrazovne ustanove, a drugi educira i osposobljava stručni kadar koji industrija toliko treba.
 
Ovo je zasigurno korak u pravom smjeru, nadamo se da će i ostale globalne kompanije u esportu slijediti taj primjer. S obzirom na to da se ESL vraća u regiju logično se zapitati možemo li takvo nešto očekivati i na ovim prostorima, ali onda se sjetimo u kakvom nam je stanju obrazovni sustav i sve nade padaju u vodu. Iako, postoji način. Kada bi netko samo napravio da se u Counter-Strike: Global Offensivu radi o ustašama i partizanima ili četnicima, siguran sam da bi škole pohrlile na Steam i uvele to kao dodatan sat povijesti tjedno. 
 

Pročitajte više