U akciji "Močvara" priveden i izbornik reprezentacije HV-a: Evo kako su suci trgovali utakmicama

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

USKOK-ova akcija znakovitog naziva "Močvara" dovela je do uhićenja 22 osobe, nogometnih djelatnika i sudaca, koji su osumnjičeni za davanje, odnosno primanje mita u zamjenu za pristrano suđenje nogometnih utakmica.

Uskok je pokrenuo istragu protiv 21 osumnjičenika iz Hrvatske te jednog stranca sa stalnim boravkom u Hrvatskoj. Osim sudaca, privedeni su i vodeći ljudi nogometnih klubova koji su plaćali sucima za pristrano suđenje. Sumnja se da su utjecali na utakmice županijskih liga, za što su primali po par stotina do 3000 kuna. 


Istraga se odnosi na period od 21. travnja do 23. svibnja ove godine, odnosno u nedavno završenoj sezoni.

USKOK sumnja da je prvookrivljeni na traženje osmorice okrivljenih predstavnika nogometnih klubova, za dogovorenu naknadu od 200 do 500 kuna po utakmici kao glavne ili pomoćne nogometne suce delegirao desetoricu okrivljenika koji su na utakmicama bili spremni pristrano suditi u korist pojedinih nogometnih klubova.

Neslužbeno doznajemo kako se radi o Davoru Špeharu, povjereniku za suđenje II. Županijske nogometne lige Centar i Istok, te bivšem nogometnom sucu.

Također, priveden je i izbornik reprezentacije Hrvatske vojske, bivši sudac Ante Dujak, kojeg su fotoreporteri snimili u službenoj majici HNS-a prilikom privođenja.

Neslužbeno doznajemo da su među osumnjičenim bivšim i aktivnim sucima Zvonimir Filajdžić, Esad Havić, Krunoslav Vrabec, Ivan Velić, Željko Galović, Zvonimir Laco, Dubravko Matok, Vlatko Zvirotić, Željko Plaščević, Goran Soldan, Matija Bule...

Okrivljene nogometne suce tereti se da su od predstavnika nogometnih klubova primali od 400 do tri tisuće kuna po utakmici, kao nagradu za pristrano suđenje.

Trener "kupio" glavnog i pomoćnog suca za 900 kuna

Kako je kriminal u nižim hrvatskim ligama javna tajna koja se tek povremeno probije do naslovnica, tako i u slavonskobrodskom nogometu već godinama kruže priče o sumnjivim poslovima sudaca s pojedinim klubovima. Ponekad na inicijativu sudaca, ponekad ih potaknu čelnici klubova, pa i treneri. Dvojica sudaca Međužupanijske nogometne lige Slavonije i Baranje, sumnjiče da su od trenera jednog kluba primili 900 kuna za pristrano suđenje u korist njegova kluba na jednoj nogometnoj utakmici.

USKOK sumnja da je ovaj put posao išao i preko povjerenika za suđenje koji je s klubovima dogovarao sudačke liste i delegirao podobne suce. Za svega nekoliko stotina kuna može se osigurati pristrano suđenje gotovo cijelog sudačkog tima. Toliko koštaju bodovi koji nekima znače promociju u viši rang ili ispadanje iz lige.
 
Osumnjičenici su nakon privođenja na slavonskobrodskom području ispitani u Uskoku u Osijeku.

 

 

 

 

Pročitajte više