FOTO Pogledajte posljedice današnje oluje, vjetar nosio sve pred sobom - ali još nije gotovo

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, Nikola Cutuk/PIXSELL

U VEĆINI krajeva prijepodne je bilo djelomice, a na istoku i jugu zemlje pretežno sunčano te vruće. Poslijepodne je prema zapadu zemlje stiglo pogoršanje vremena, a do kraja dana oluje s grmljavinom i pljuskovima proširile su se i na Jadran.

Oko 15 sati jak vjetar i tuča pogodili su Veliku Goricu te dijelove Zagreba, ali i Sisak. U Velikoj Gorici padala je tuča veličine lješnjaka. Jak vjetar lomio je grane drveća i suncobrane po terasama kafića.

Kratkotrajno nevrijeme koje je danas popodne zahvatilo Zagreb srušilo je veliko stablo u Škrlcevoj ulici koje se srušilo na obližnju kuću. Policija je na neko vrijeme zatvorila ulicu za promet dok vatrogasna ekipa nije raščistila cestu i sasjekla stablo u komade.

Olujni vjetar u samo nekoliko minuta porušio je drveće u središtu Osijeka, a napravio je štetu i u krugu Neuropsihijatrijske bolnice. Osim drveća stradao je i limeni krov ambulante.



Nevrijeme i u Požegi

Jak vjetar i obilna kiša oko 18,30 sati kratkotrajno su pogodili područje Požege i susjedne općine Jakšić, pri čemu su stradala brojna stabla i krovovi obiteljskih kuća, te zid na kaznionici u Požegi.

"Vezan uz ovo nevrijeme nemamo dojava o eventualno ozlijeđenim osobama. Zbog posljedica nevremena zabilježen je kraći zastoj u isporuci električne energije. Nevrijeme je bilo uglavnom lokalnog karaktera i nanijelo je štete na objektima uništenjem dijela krovišta ili rušenjem stabala", doznaje se od dežurnog operatera požeškog Područnog ureda za zaštitu i spašavanje.

Stanovnici pogođenog područja uz potporu vatrogasaca započeli su sa sanacijom šteta kako bi spriječili dodatna oštećenja objekata.

Slijedi nekoliko nestabilnih dana

Sutra će povremene kiše u unutrašnjosti biti u mnogim područjima, a mjestimice može biti jačih pljuskova uz umjeren i jak jugozapadni vjetar. On će u petak oslabjeti, pri čemu će veći dio dana biti suho uz dosta sunca te vruće. Uz porast naoblake, na kišu treba računati potkraj petka te zatim u prvome dijelu subote. Temperatura će se zraka pritom za vikend malo sniziti.

Manje će toplo idućih dana biti i na sjevernom Jadranu, dok će u Dalmaciji i dalje najviša temperatura biti većinom oko 30 stupnjeva. Uz to, povremenih će pljuskova, pa i neverina također uglavnom biti na sjevernom Jadranu, osobito u četvrtak i subotu.

Meteoalarm je za sutra za područje Istre i sjevernog Jadrana izdao narančasto upozorenje zbog moguće obilne kiše, dok je u ostatku zemlje na znazi žuto upozorenje zbog mogućih grmljavinskih nevremena.

Pročitajte više