Noć kad je Rade Šerbedžija napustio Beograd: "Pucali su na nas i dobacivali mi da idem Tuđmanu"

Foto: Rex/Cover Images

RADE ŠERBEDŽIJA jedan je od ljudi koji su bili trn u oku nacionalistima tijekom i nakon Domovinskog rata. Srbijanski mediji danas su se raspisali o noći kada je Šerbedžija odlučio napustiti Beograd, 1992. godine, nakon što su njega i Stanu Katić napali na ulici.

Te večeri, 27. svibnja 1992. godine, proslavljali su u “Klubu književnika” rođenje njegove kćerke Nine. Za jednim stolom su sjedila tri mladića i bili su pod utjecajem alkohola. Odmah su krenuli dobacivati: “Izdajico jedan srpski, idi Tuđmanu”… Uz to je uslijedilo i niz psovki..." opisao je Rade Šerbedžija kako je došlo do toga da se odseli iz Beograda i Srbije.
 
To je potvrdila i njegova tadašnja studentica Branka Katić.
 
Kako je Rade objasnio, kriminalci su te noći pucali na njega jer ga u Srbiji neki i dan danas smatraju Hrvatom, a tih godina nisu ga podnosili.
 
 
"Ušao sam sa svojom studenticom Brankom Katić i Darok Šuković i s mojim drugarom Andrejom Popovićem u klub “Nana” koji se nalazio nedaleko od stana roditelja moje žene Lenke, gdje sam tada stanovao. Kada smo ušli, za jednim stolom su sjedila trojica mladića i bili su pod utjecajem alkohola. Odmah su krenuli dobacivati: “Izdajico jedan srpski, idi Tuđmanu”… Psovali su mi majku i tako dalje. Došao sam do šanka, a dečko koji je tu radio mi je rekao da je bolje da odemo jer su oni pijani i naoružani. Mi smo taman ispili piće, kad mi je odjeknuo pucanj iznad glave i metak se zabio u plafon", opisao je Šerbedžija.
 
 
"Okrenuo sam se i vidio da su dvojica držala za ruku mladića koji je pucao. Bio je pijan. Jedina vrata su bila pored njih i morali smo tu proći. Rekao sam Branki: “Samo polako, bez straha”. Dok smo prolazili pored njih, ovaj što je pucao dobacio mi je šapućući: “Rade, je*em ti majku”, ispričao je glumac svojevremeno i dodao da prvobitno nije ni shvatio što se desilo.
 
Zbog incidenta koji se te noći dogodio, slavni glumac odlučio je s obitelji napustiti Beograd. Jednom je rekao da zapravo ne zna gdje je njegova kuća - je li to Lika, Zagreb ili bijeli svijet. Od 2010. godine živi u Rijeci.

Pročitajte više