Zbog istospolnih brakova došlo do sukoba u vladajućoj njemačkoj koaliciji

Foto: Sean Gallup/Staff/Getty Images

IZMEĐU stranaka njemačke vladajuće koalicije je izbio sukob nakon što je Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) bez prethodnog dogovora s većim partnerom u vladi, demokršćanskom Unijom CDU/CSU, zatražila glasovanje o zakonu o istospolnim brakovima koje će se održati u petak.

„SPD jasno krši dogovor iz koalicijskog ugovora i otvoreno surađuje s oporbenim strankama Zeleni i Ljevica“, rekao je za dnevnik Rheinische Post glavni tajnik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Andreas Scheuer.

I mnogi drugi čelni političari Unije CDU/CSU predbacuju koalicijskom partneru da nekoliko mjeseci uoči završetka izbornog razdoblja prekida suradnju s većim partnerom u vladi. Predsjednik Unijinog zastupničkog kluba Volker Kauder govori o „nestanku povjerenja“ između dva partnera.

SPD se u pravnom odboru Bundestaga, uz pomoć članova oporbenih stranaka Ljevica i Zeleni, uspio izboriti za uvrštavanje glasanja o zakonu o istospolnim brakovima još prije ljetne pauze.

Merkel najavila glasovanje po savjesti

SPD se na ovaj potez odlučio nakon što je kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak navečer na jednoj raspravi u Berlinu najavila da bi se glasovanje o braku za istospolne partnere moglo obaviti po načelu savjesti svakog pojedinog zastupnika njezine demokršćanske Unije CDU/CSU, dakle bez stranačke stege kako je to dosad bio slučaj.

Unutar samog zastupničkog kluba Unije CDU/CSU vlada nejedinstvo oko ovog pitanja, ali analitičari procjenjuju da je s glasovima pojedinih demokršćanskih zastupnika te zastupnika lijevog bloka, usvajanje zakona sigurno.


Zastupnici SPD-a, Ljevice i Zelenih govore o povijesnom činu za Njemačku.

Definicija braka vezana za heteroseksualne parove

U Njemačkoj je pojam braka dosad bio vezan isključivo za heteroseksualne parove. Od 2001. postoji mogućnost registriranja istospolnih zajednica koje su u gotovo svim pravnim segmentima istovjetne braku, s jedinom razlikom kod posvojenja djece. Pripadnicima istospolne zajednice je jedino dopušteno posvajanje djece partnera. Posvajanje djece koje nisu krvno vezana uz partnere je dosad bilo zabranjeno.

Mnogi ovaj zajednički potez parlamentarnih stranka ljevice vide kao test jedinstva i moguću konstelacije nakon izbora. Do sada je SPD odbacivao mogućnost koaliranja na saveznoj razini sa strankom Ljevica, koja se smatra nasljednicom režimske stranke bivšeg DDR-a, SED.

Mogući koalicijski partner Unije CDU/CSU nakon izbora, Liberalno-demokratska stranka (FDP) također je za izjednačavanje prava istospolnih i heteroseksualnih brakova.

Pročitajte više