VIDEO U Siriji ubijeno najmanje 30 civila: "Tijela su u ruševinama, broj će biti znatno veći"

Screenshot: YouTube/CGTN
 
NAJMANJE 30 civila smrtno je stradalo u srijedu u zračnim napadima na mjesta pod kontrolom džihadista na istoku Sirije, izvijestio je sirijski Opservatorij za ljudska prava.
 
Iz organizacije su dodali da je ovo bio već drugi takav napad u posljednjih 48 sati, u kojima su ubijeni deseci civila. Još uvijek nije utvrđeno čiji zrakoplovi su izveli napade. 
 
ISIS-ove džihadiste u ovom području napada i američka koalicija i sirijska vojska uz pomoć Rusije.
 
 
"Broj mrtvih mogao bi biti znatno veći"
 
Unatoč mnogim izvješćima o smrti civila tijekom zračnih napada na ISIS, obje strane su porekle odgovornost. Novi napad uslijedio je samo dva dana nakon napada američke koalicije na ISIS-ov zatvor, također na istoku Sirije.
 
"Cilj današnjih napada bilo je mjesto Deblane, smješteno oko 20 km istočno od Majadinea, grada u čijem je bombardiranju iz zraka u ponedjeljak ubijeno šezdesetak osoba, većinom zatvornika", prenosi Opservatorij. 
 
Oba se grada nalaze u pokrajini Deir Ezor, koju u najvećem dijelu pod kontrolom drže džihadisti.
 
Po izvješćima Opservatorija s mjesta događaja, broj smrtno stradalih u današnjem napadu mogao bi biti veći mnogih teško ozlijeđenih osoba koji su u kritičnom stanju te ranjenih čija su tijela ostala zarobljena među ruševinama.
 
Washington optužio Asada da planira kemijski napad 
 
Međunarodna koalicija bombardira položaje ISIS-a u Siriji i u susjednom Iraku. Ekstremistička grupa izgubila je dio teritorija te danas bila ciljem dvaju odvojenih napada. 
 
Njihov krajnji cilj je istjerati džihadiste iz Al-Rake i Mosula.
 
Washington tvrdi da mu je prioritet u Siriji rat protiv ISIS-a, unatoč tomu što je povisio ton na pripadnike režima Bašara al Asada, optuživši ga da priprema kemijski napad te da prijeti odmazdom. 

Pročitajte više