VIDEO Most predstavio model otkupa INA-e, traže da se otkrije njena prava vrijednost

Screenshot: Facebook

MOST je u Saboru predstavio model za otkup Ine. Obveznice i dionice Ine trebala bi, prema njihovom modelu, otkupiti državna poduzeća, građani, fondovi i svi koji to budu htjeli. Model otkupa, odnosno reotkupa, mora osigurati da Ina bude profitabilna tvrtka, kažu.

Model su predstavili Mostovi Ante Čikotić i Božo Petrov te Slaven Dobrović i Predrag Sekulić.

Ante Čikotić rekao je na predstavljanju tog modela kako treba građanima ponuditi da otkupe obveznice Ine. To im dosad nije bilo omogućeno.


"Novaca na tržištu ima. Mi želimo da Ina napreduje u pogledu maloprodaje i rafinerija. Sadašnji partner Mol nije pokazao da to želi", kaže Čikotić.

"Ina vrijedi u našim rukama, u rukama bivših strateških partnera na vrijedi, ide u stagnaciju i propadanje", kaže on.

Cilj je 75 posto dionica

Čikotić smatra da će kupnjom obveznica na način na koji to zagovara Most, Hrvatska vrlo brzo doći u posjed 75 posto dionica Ine.

"Ne možemo pregovarati ako ne znamo koliko vrijedi Ina. Ako želimo biti normalna i uređena država moramo poduzetnicima i gospodarstvenicima osigurati energetske resurse i zato nam je Ina bitna kompanija", govori Čikotić.

Arbitraža u slučaju Ine i Mola

Čikotić se dotaknuo i arbitraže. Kaže kako Hrvati ne znaju što arbitraža znači u slučaju Ine i Mola te kako će odšteta koju će Hrvatska možda morati platiti biti javni dug.

"Pozivamo vladu da se ozbiljno uhvati ovog problema", kaže Čikotić. Pozvao je vladu i da se makne od prepirki o imenovanju trgova i ulica i posveti se pravim problemima.

"Tema Ine od nacionalnog je značaja i treba imati konsenzus svih političkih stranaka", rekao je Čikotić.

Ina i HEP

"Inu i HEP ne treba vezati. Naš model omogućuje preuzimanje kontrole nad Inom, ali omogućuje i razvojni put HEP-a pred kojim je svjetla budućnost ako se uprava te tvrtke promijeni", rekao je Slaven Dobrović komentirajući model koji je Most predstavio.

Predrag Sekulić, radnik rafinerije Sisak, sindikalist i Mostov županijski zastupnik, upozorio je na to da bi se HEP trebao razvijati samostalno.

O prodaji preostalih dionica Ine Molu, Sekulić kaže da je čvrsto uvjeren u to da iza te odluke ne stoji nacionalni, nego nekakav drugi interes. Ako vlada ne reagira brzo  slučaju Ine i Mola, nećemo imati što otkupljivati, kaže on. Optužio je Mol da i dalje uništava Inu.

Pročitajte više