ŠEF POLICIJE OPTUŽEN ZA UBOJSTVO 95 NAVIJAČA LIVERPOOLA Konačno pravda za Hillsborough?

Foto: Getty Images/Guliver Image

JEDNA od najvećih tragedija na stadionima, smrt 96 navijača Liverpoola tijekom polufinalne utakmice FA Kupa između Redsa i Nottingham Foresta na stadionu Hillsborough u Sheffieldu 15. travnja 1989., konačno bi mogla dobiti sudski epilog.

Englesko tužiteljstvo je 28 godina od tragedije, podiglo optužnice protiv šest osoba odgovornih za veliku nesreću. Ovi koraci poduzeti su nakon što je prošle godine nova istraga o tragediji pokazala da su navijači "nezakonito ubijeni". 
David Duckenfield, zapovjednik policije na stadionu toga dana, dakle zadužen za sigurnost gledatelja, optužen je za ubojstvo iz nehata 95 navijača na utakmici. Kao što je očito, samo jedna od žrtava koje su smrtno ranjene ili poginule na licu mjesta mu se ne stavlja na teret. Tony Bland, 96. žrtva Hillsborougha, umrla je od posljedica nesreće, ali četiri godine kasnije i zato Duckenfield "zbog pravnih razloga" nije optužen i za ovu smrt, objasnili su u tužiteljstvu. Optužen je pak da je "velikim nemarom" nehotično skrivio smrt 95 ljudi.
 
Drugi najviši dužnosnik optužen u ovom slučaju je Norman Bettison, glavni inspektor policije Južnog Yorkshirea, optužen za laganje nakon nesreće, kada je izjavljivao da su za tragediju krivi navijači Liverpoola, točnije da su sami skrivili vlastitu smrt.
Optuženi i djela koja im se stavljaju na teret:
 
David Duckenfield, zapovjednik policije na stadionu Hillsborough na dan utakmice, za "veliki nemar kojim je skrivio smrt 95 ljudi, žena i djece".
 
Norman Bettison, glavni inspektor policije Južnog Yorkshirea, za "nedolično ponašanje državnog službenika zbog laganja nakon tragedije, za koju je optužio navijače."
 
Graham Mackrell, bivši tajnik kluba Sheffield Wednesday, na čijem stadionu se utakmica igrala, za "nepoštivanje zakona o zdravlju i sigurnosti na stadionu".
 
Peter Metcalf, koji je bio pravni savjetnik policije Južnog Yorkshirea, za "grubo narušavanje pravednosti u postupku, tijekom kojeg je mijenjao izjave svjedoka".
 
Donald Denton, viši istražitelj, za "grubo narušavanje pravednosti u postupku".
 
Alan Foster, glavni inspektor, za "grubo narušavanje pravednosti u postupku".
 
Utakmica se igrala dok su 94 navijača umirala u najgorim mukama
 
Prije sedam godina, povodom godišnjice tragedije, detaljno smo pisali kako je do nje došlo: Pripadnici osiguranja su prije i na početku utakmice polufinala FA Kupa između Liverpoola i Nottingham Foresta na tribinu Leppings Lane pustili previše gledatelja iako je ona već bila puna navijača Redsa. Druga velika pogreška organizatora bila je što je daleko brojnijim navijačima Liverpoola dodijelio čak šest tisuća manje ulaznica nego pristašama Foresta, a dobili su i manju tribinu.
Njih više od dvije tisuće ostalo je na ulazima na tribinu kada je meč počeo u 15 sati, a nakon tragedije policijski glasnogovornik izjavio je da su naredbe o puštanju navijača na stadion izdane zbog toga što su policijski dužnosnici procijenili kako je pritisak navijača izvana bio "opasan po život".
 
Međutim, 94 života su nestala upravo po ulasku navijača izvana jer su one na već prepunoj tribini gurnuli naprijed i tako su mnogi skončali prignječeni na visoke ograde koje su "iz sigurnosnih razloga" na vrhovima bile opasane žicom. Ono što tragediju čini posebno jezivom je to što se za vrijeme kaosa koji je rezultirao tolikim pogibijama, utakmice uredno igrala. 
 
Za njen prekid zaslužan je policajac koji je nakon što je vidio da navijači ispadaju kroz otvor prema terenu ili da rijetke sretnike uspijevaju izvući gledatelji koju se nalazili preko ograde, uletio na igralište i sucu naredio prekid utakmice.

Ograde podignute zbog sigurnosti postale "zid smrti"
 
Ironija je da je za tragediju neposredno kriva tek uvedena mjera koja je trebali jamčiti sigurnost na stadionima, odnosno razdvajati suparničke navijače.
 
U Engleskoj je u obračunima navijačkih skupina jedan od najpoznatijih i najprestižnijih načina dokazivanja bilo zauzimanje tribine protivnika na juriš, što je omogućavao izostanak zaštitne ograde među tribinama (po čemu su engleski stadioni bili poznati, kao i po tome što nemaju atletsku stazu ili veliku udaljenost između tribina i terena).
 
Upravo su na taj način navijači Liverpoola četiri godine ranije na briselskom finalu Kupa prvaka protiv Juventusa izazvali tragediju na Heyselu kada su upali na tribinu talijanskih navijača koji su u strahu počeli bježati u stampedu u kojemu je smrtno stradalo 38 ljudi.
 
Međutim, nakon tragedije na Heyselu (koja je rezultirala izbacivanjem engleskih klubova iz europskih kupova) i kako bi spriječili eskalaciju navijačkih sukoba 80-ih, u Engleskoj su odlučili "poboljšati sigurnosne mjere", ali su u Sheffieldu ograde podignute u tu svrhu postale smrtonosna zamka.
 
Istraga utvrdila: Kriva je policija
 
Nakon završetka istrage odlučeno je da se uklone ograde s engleskih stadiona, a najveći dio njih je preuređen tako da više nisu imali "stajanja".
 
Policajci i zaštitari su pokušavali pomoći priklještenima i prebaciti ih preko zaštitne ograde, a naročito su bile potresne scene kada su beživotna tijela mnoge djece i tinejdžera polagali na travnjak. Oko 200 ozlijeđenih su do vozila hitne pomoći nosili na komadima ograde i reklamnim panoima.
 
Sve ovo cijela Velika Britanija gledala je u izravnom prijenosu jer su se kamere BBC-a uključile s terena nakon što je utakmica prekinuta.
 
Od posljedica nesreće umrla su još dva navijača (posljednji tek u ožujku '93. kada su mu isključeni aparati koji su ga održavali na životu), što ukupnu brojku podiže na 96.
 
Liverpool u spomen na poginule promijenio grb
 
Klub se brojnim palim navijačima poklonio tako što je sa svake strane grba dodao plamen, a tragedija je ostala duboko urezana u nacionalnu svijest i pop-kulturu Britanije; inspirirala je dvije televizijske drame (sjajnu "Hillsborough" je prije desetak godina prikazao i HTV), a velški band Manic Street Preachers je snimio pjesmu naslovljenu S.Y.M.M. (South Yorkshire Mass Murderer) u kojoj je "masovni ubojica" upravo policija.
 
 

Pročitajte više