Krenula peticija protiv promjene imena Titova trga, nije skupila puno potpisa

NAKON što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u prilično bizarnom obraćanju najavio kako će, obzirom da "razumije znakove vremena u Zagrebu i šire", tražiti promjenu imena Trga maršala Tita, pokrenuta je peticija da se ime trga ipak ne promijeni.

Zagrebački gradonačelnik takvu odluku, naravno, nije donio zbog potrebe za osudom zločina koji su počinjeni pod Titovim režimom, nego ucjenom ekstremnih desničara na čelu s Brunom Esih i Zlatkom Hasanbegovićem u Gradskoj skupštini. Bandiću trebaju ruke ekstremista za većinu u skupštini, pa im je stoga izašao u susret i najavio promjenu imena Trga maršala Tita.

Peticiju je pokrenula Nova ljevica, a u tekstu peticije stoji: "Današnjom izjavom o promjeni imena Trga Maršala Tita zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije samo iskazao potpuni prijezir prema vlastitim riječima i stavovima, koje je zagovarao godinama pa i u protekloj kampanji, niti je samo pristao na ucjenu ekstremističke političke grupacije. On je ovom odlukom odlučio podržati one koji posve otvoreno tvrde da Zagreb, kao ni Hrvatska nisu oslobođeni 1945. i da bi trebalo ukinuti Dan antifašističke borbe".

"Bandić radi očuvanja vlasti ponižava hrvatsku partizansku tradiciju"


"To konkretno znači da je Milan Bandić radi očuvanja vlasti odlučio poniziti hrvatsku partizansku tradiciju i de facto je javno ustvrdio da zemljom upravljaju oni koji iskazuju otvorenu simpatiju prema ustaškom režimu i koji bi na otvoreno totalitaran način kadrovirali u kulturi i javnom prostoru. Svakome tko išta razumije jasno je kako se ovdje ne radi o tome kakvog je karaktera bila Titova vlast, niti socijalistička Hrvatska, nego isključivo o tome da se izbriše prošlost i otvori prostor za konačnu rehabilitaciju ustaške države. Konačnim donošenjem ovakve odluke doista se otvara put za micanje antifašizma iz Ustava Republike Hrvatske. Nova ljevica stoga pokreće peticiju protiv ovakve odluke i poziva sve političke stranke, sve organizacije civilnog društva i sve slobodnomisleće građane da zajedno s nama podrže ovu peticiju i organiziraju prosvjed protiv ovakve odluke", zaključuje se u tekstu peticije.

No, valja uočiti da peticija nije prikupila neki impresivan broj potpisa - zasad ih je nešto više od 2,200. Usporedbe radi, peticija protiv najavljenog poreza na nekretnine koju je pokrenula Udruga Lipa dosad je prikupila više od 60 tisuća potpisa.

Pročitajte više