PRIPREMITE NOVČANIKE Od subote opet skuplje cestarine

Foto: Pixsell/Hrvoje Jelavić

KAO da cijene autocesta nisu dovoljno visoke, od 1. srpnja kreću nove sezonske cijene cestarina, veće za 10 posto.

Rekordne svote

U HAC-u vjerojatno trljaju ruke zbog zarade. Naime, prošlog vikenda na autocestama je evidentirano 547.197 vozila i naplaćena je cestarina u iznosu od 27,7 milijuna kuna bez PDV-a. Kad to usporedimo s istim vikendom prošle godine, tada je bilo zabilježeno 523.467 vozila te je naplaćena cestarina u iznosu od 24,9 milijuna kuna bez PDV-a.

Također, na Istarskom ipsilonu promet je skočio za 4,3%. Prema podacima Autoceste Rijeka-Zagreb, na cestama tog koncesionara i na mostu Krk, prošlog vikenda tuda je prošlo 259,111 vozila. To znači da im je naplaćena cestarina od 11,9 milijuna kuna bez PDV-a. Prošle godine u to vrijeme, zabilježen je 248,229 vozila, a naplaćeno je 11,1 milijun kuna bez PDV-a.

To znači da je promet skočio za 4,5%, a sam prihod od naplaćene cestarine je skočio za čak 10,9% u odnosu na vikend prošle godine. Naravno, velikim brojkama pridonijelo je povećanje cestarine od 4,4%.

Nova poskupljenja


Prihodi će se, ako je suditi po dosadašnjem trendu, još više povećati. Naime, od 1. srpnja najavljeno je novo poskupljenje cestarina, i to za 10%. To, prevedeno u kune i kilometre, znači da ćete dionicu autoceste od Zagreba do Splita platiti 199 kuna, umjesto dosadašnjih 181 kunu. Dionica između Zagreba i Rijeke, umjesto dosadašnjih 70, koštat će vas 77 kuna. Sezonsko poskupljenje trajat će do 30. rujna.

Međutim, kako se čini, bez obzira na poskupljenja, novca u blagajni će još uvijek nedostajati. Ukupna zaduženost cestarskog sektora iznosi 39 milijardi kuna, a od tog iznosa samo ove godine na naplatu dolazi gotovo 7,8 milijardi kuna, javlja Nova TV.

Pročitajte više