BURNO U OTVORENOM "Ne može se uspoređivati Domovinski rat s Titom i tzv. antifašizmom"

Screenshot: HRT

JUČERAŠNJE Otvoreno na HRT-u bavilo se temom promjene imena Trga maršala Tita. U emisiji su gostovali Tomislav Jonjić, ekstremno desni zastupnik u Gradskoj skupštini, predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, Franko Vidović iz SDP-a, povjesničar Hrvoje Klasić i čelnik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

>> Bernardić poziva na ujedinjenje svih koji žele Titovo ime na trgu: "Ovo je posljednja točka obrane"

>> Bandić pet glasova platio Titom, tablom i nekoliko šarafa

Prepucavanje o tome tko je prvi predložio promjenu imena Trga maršala Tita


Najveći dio emisije protekao je u prepucavanju Jonjića i Mikulića o tome tko je prvi pokrenuo inicijativu za promjenu imena tog zagrebačkog trga.

"Nije prvi put da se prisvajaju tuđe inicijative i predstavljaju kao vlastite. HDZ je imao dovoljno vremena za promjenu imena, a 2009. je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, Jasen Mesić, bio izričito protiv promjene imena", ustvrdio je Jonjić pa dodao: "HDZ je na vlasti u još nekim gradovima u kojima postoje ulice i trgovi maršala Tita i ništa nisu učinili po tom pitanju. Jasno je da je HDZ u Zagrebu natjeran na ovu poziciju."

Mikulić je ustvrdio kako je HDZ prvi put pokrenuo inicijativu 2013. godine, a onda opet 2016. "Nemate pravo prisvajati ekskluzivu da ste vi nešto pokrenuli", rekao je Mikulić.

Potkraj emisije razvila se prilično žestoka rasprava između povjesničara Hrvoja Klasića i Tomislava Jonjića.

"Ako pozivamo jednu osobu na zapovjednu odgovornost, onda treba gledati i što se događalo nakon Oluje"


"Tito ima svoje zasluge, kao i niz stvari koje treba apsolutno osuditi, ali doći će vrijeme kada će se govoriti i o 90-im godinama. Znamo da ako pozivamo jednu osobu na zapovjednu odgovornost, onda treba gledati i druge - što se događalo nakon Oluje...", rekao je Klasić.

"Ne može se uspoređivati Domovinski rat s Titom i takozvanim antifašizmom. Njegova koncepcija antifašizma bila je boljševička. Zato od vas i vaših istomišljenika nije moguće čuti pozitivnu riječ o antifašistima koji su bili antikomunisti", ustvrdio je Jonjić.

"Mislim da je ova inicijativa potpuno pogrešna. Raspravljamo o čovjeku čiji je lik u hrvatskoj povijesti do 1945. nesumnjivo pozitivan. Kad se već odričemo Josipa Broza Tita, hoćemo li se s vremenom onda odreći i Istre i Dalmacije?", zapitao se SDP-ovac Vidović, dodavši kako je niz trgova i ulica u Europi nazvano Titovim imenom.

Pročitajte više