Po drugi put u godinu dana raspušteno predsjedništvo i Gradski odbor splitskog SDP-a

Foto: Hina

RUKOVODSTVO splitskog SDP-a raspušteno je po drugi put u roku od godinu dana. Protiv je bio jedino Peđa Grbin. Zanimljivo, predsjednik Davor Bernardić bio je lani protiv raspuštanja, koje su podržali tadašnji članovi predsjedništva iz Splita, Ranko Ostojić i Branko Grčić.

Ove godine u predsjedništvu SDP-a nema više Splićana, najbliži je bio Arsen Bauk, večeras nedostupan za komentar. Lani je SDP u Splitu raspušten zbog Ive Baldasara, odnosno nepremostivih svjetonazorskih razlika i narušenih međuljudskih odnosa, a ove godine je izgovor pronađen u lošim izbornim rezultatima. Lani se raspustilo i rukovodstvo i cijela organizacija, ove godine samo rukovodstvo. Za povjerenika je postavljen tajnik stranke Zvane Brumnić, Bernardićev Dragovan.

Bernardić priprema teren za svog kandidata? 

Situacija u splitskom SDP-u nije se popravila u godinu dana od raspuštanja organizacije i protjerivanja Ive Baldasara iz partije. Najprije povjerenik, a potom i predsjednik Darko Parić muku je mučio s brojnim frakcijama i priličnom neslogom koja je zavladala. Parić se već prije koji mjesec oprostio od ambicije da ostane u fotelji predsjednika, kada mu na Gradskom odboru nije prošao prijedlog njegove liste za izbore. Postoje razmišljanja da na ovaj način Bernardić želi pripremiti teren za svog kandidata koji bi trebao preuzeti SDP nakon unutarstranačkih izbora, koji su sada suspendirani do daljnjeg. Neki članovi splitske organizacije očekuju da bi Bernardić mogao izmjenama Statuta olakšati put svom kandidatu.

Nije tajna da će se za novog predsjednika partije u Splitu ponovno kandidirati dopredsjednik Goran Kotur, kojeg je na posljednjim izborima dobio Darko Parić. Ivan Čizmić navodno uživa podršku Davora Bernardića, a spominje se i moguća kandidatura Stivena Vladislavića, drugog dopredsjednika raspuštenog predsjedništva.

Batarelo: Ovo neće pomoći podizanju rejtinga SDP-a u Splitu

"Raspuštanje rukovodstva splitskog SDP-a drugi put u roku od godinu dana zasigurno neće pomoći dizanju rejtinga stranke u Splitu. Koliko me prvo raspuštanje na Svetog Duju iznenadilo, ovo me nije iznenadilo. Vidjela sam još u kampanji da neke stvari ne štimaju", kazala nam je Aida Batarelo, članica raspuštenog predsjedništva i SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Splita.

Pitali smo je i da nam komentira Bernardića koji je lani bio protiv raspuštanja, a ove godine ga je inicirao.

"Svatko gradi svoju političku priču, a predsjednik očito gleda na Split iz drugačije perspektive nego lani", zaključila je Batarelo.

SDP u Splitu izbore je zaključio s vrlo mršavim rezultatom od svega tri vijećnika u Gradskom vijeću.

Pročitajte više