Vlada se ogradila od Francetića, spriječit će ustaške orgije u Otočcu

Foto: Hina, Index

VLADA je osudila podizanje sramotne spomen-ploče Juri Francetiću u Otočcu koja je, kako su naveli u odgovoru Indexu, protivna Ustavu. A oni će, obećali su, "postupati u skladu s Ustavom i zakonima". Dakle, ako se prevede s birokratskog jezika, ustaško orgijanje će biti spriječeno.

"Predsjednik Vlade Republike Hrvatske osuđuje svako veličanje ustaškog, zločinačkog režima te drži neprihvatljivim najavljeno postavljanje ploče.

Postavljanje ploče protivno je  Izvorišnim osnovama Ustava, a  Vlada Republike Hrvatske postupa i postupat će u skladu s Ustavom i zakonima, te štititi ugled i interese Republike Hrvatske.
 
Članak  108. Ustava Republike Hrvatske  ("Vlada Republike Hrvatske obavlja izvršnu vlast u skladu s Ustavom i zakonom").
 
Podsjećamo na Izvorišne osnove Ustava Republike Hrvatske u kojima, među ostalim, stoji:

"U uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju Drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.) u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.), a potom u Ustavu Narodne Republike Hrvatske (1947.) i poslije u ustavima Socijalističke Republike Hrvatske (1963. – 1990.), na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog poretka u Europi, hrvatski je narod na prvim demokratskim izborima (godine 1990.), slobodno izraženom voljom potvrdio svoju tisućgodišnju državnu samobitnost"", stoji u priopćenju vlade.

Podsjetimo, udruga HAZUD u subotu planira na kući Jure Francetića postaviti spomen ploču ovom ustaškom zapovjedniku kojeg iz samo njima poznatih razloga nazivaju antifašistom.

 

Pročitajte više