Islamska država je na samrti, što nas čeka nakon što konačno umre?

Foto: FaH/YouTube

TAKOZVANA Islamska država, koju je proglasio njen "kalif" Abu-Bakr al-Bagdadi u lipnju 2014., po svemu sudeći ušla je u svoju terminalnu fazu. Njena "prijestolnica" Raka od subote je potpuno opkoljena od strane Sirijskih demokratskih snaga (SDF), kurdsko-arapskog pobunjeničkog saveza koji od početka ovog mjeseca, uz zračne i specijalne snage međunarodne koalicije predvođene SAD-om, vodi odlučnu bitku za oslobođenje ovog sirijskog grada od džihadističke vlasti. Nekoliko četvrti već je oslobođeno.

Čuvenu džamiju Al-Nuri u Mosulu, u kojoj je al-Bagdadi proglasio uspostavu kalifata, digli su u zrak sami džihadisti u očajničkom potezu koji je irački premijer Haidar al-Abadi opisao kao njihovo "formalno priznanje poraza". "Raznijeli su je jer nisu htjeli da mjesto s kojeg su proglasili kalifat bude mjesto gdje će iračka vojska proglasiti svoju pobjedu nad njima", pojasnio je analitičar ekstremističkih organizacija Hišam al-Hašimi za Guardian. Osam stoljeća stara džamija, čiji se znameniti kosi minaret nalazi na iračkoj novčanici od 10.000 dinara, samo je zadnja žrtva ISIS-ovog kulturocida (ponajviše u drevnoj Palmiri), genocida (nad iračkim Jezidima) i brutalnih zločina protiv čovječnosti nad političkim protivnicima, vjerskim manjinama, inozemnim taocima i svima koji su se ogriješili o njegove fanatično provođene šerijatske zakone.

ISIS izgubio više od 50% teritorija, deseci tisuća boraca ubijeni

ISIS je gotovo izgubio milijunski irački grad koji je na prepad osvojio 2014., domogavši se najmodernijeg američkog naoružanja koje je za sobom ostavila iračka vojska u bijegu.ek nekoliko stotina boraca umirućeg kalifata drži manje od jednog četvornog kilometra u starom gradu.

Prema izvještaju američkog think-tanka RAND Corporation iz travnja, ISIS je izgubio 56% teritorija koji je kontrolirao u Siriji i 83% teritorija u Iraku. Ovaj hibrid terorističke organizacije i države na svom je vrhuncu, krajem 2014., kontrolirao više od 100.000 četvornih kilometara u Iraku i Siriji, ali i Egiptu, Libiji, Afganistanu i Nigeriji, s više od 11 milijuna stanovnika. Zapovjednik američkih specijalnih snaga general Raymond Thomas u veljači je izjavio da su američke snage i njihovi saveznici ubili preko 60.000 boraca ISIS-a od početka vojnih operacija 2014.

No stotine tisuća civila u Mosulu i Raki još uvijek su njihovi taoci i ljudski štit. Zračni udari koalicije na ova dva grada proizvela su zastrašujuće visok broj civilnih žrtava. Čini se da je zaštita njihovih života postala sporedna u odnosu na uništenje ISIS-a, pogotovo od dolaska američkog predsjednika Donalda Trumpa na vlast.

Osim neselektivnog bombardiranja, arapski stanovnici provincije Raka također su žrtve kolektivnog protjerivanja u izbjegličke kampove od strane SDF-a. Iako se ovaj transfer populacije opravdava sigurnosnim razlozima, njegovi razmjeri  su zabrinjavajući - najmanje 200 tisuća Sirijaca na ovaj je način protjerano iz svojih domova, prema izvještaju UN-a, pri čemu ih se veliki broj još uvijek nije vratio. "SDF nam je rekao, 'možete ići gdje god hoćete, ali ne naš teritorij", posvjedočio je jedan od izbjeglica iz Rake, koji se sad nalazi u dijelu Sirije pod kontrolom pobunjenika i turske vojske, za Daily Beast. Drugi, pak, krive ISIS za svoju nesreću: "Klali su nas. Rekli su nam da smo nevjernici, iako smo muslimani po rođenju, postu i molitvi", rekao je za BBC drugi izbjeglica. 

Tvrdnja Rusije da je likvidirala Bagdadija upitna

Status samog Bagdadija trenutno je nepoznanica. Nakon vijesti da je pobjegao iz Mosula i da se skriva u pustinji na granici Sirije i Iraka, dok međunarodna koalicija likvidira njegove podređene jednog pod jednog, Rusija je nedavno ustvrdila da su ga njene zračne snage likvidirale 28. svibnja likvidirale. Naravno, ovo nije prvi put da su u javnost izišle vijesti o smrti ili uhićenju samozvanog kalifa. Rusija, ključni vojni i diplomatski savjetnik sirijskog režima, vrlo je nepouzdan izvor, s obzirom na njeno sustavno poricanje vlastitih i sirijskih napada na civilne mete te širenje dezinformacija o ratu u Siriji. Rusko ministarstvo obrane je, primjerice, u zadnje dvije godine redovito predstavljala napade na proturežimske pobunjenike kao napade na ISIS, čak i u područjima na kojima ISIS uopće nije bio prisutan.

Kako piše analitičar za Bliski istok Robert Souza za Newsweek, ruska verzija događaja prema kojoj je Bagdadi ubijen zajedno s 30 zapovjednika i 300 boraca u zgradi u predgrađu Rake neuvjerljiva je iz više razloga. Prije svega, džihadisti su dosad već usvojili lekciju da ih velika okupljanja ovakvog tipa čine lakim metama zračnih napada koalicije. Osim toga, najveći dio vrha ISIS-a odavno je pobjegao iz tog područja kako se ne bi našao u okruženju. Potpuno je nelogično da bi se Bagdadi na takav način izložio opasnosti.

Hoće li Islamska država biti trajno uništena?

No važnija od sudbine samog Bagdadija je sudbina njegove zločinačke organizacije. Presudno je pitanje koliko će smrti i pustoši ISIS još ostaviti za sobom prije njegovog neminovnog kolapsa. A to pak ovisi o nekoliko faktora: koliko će temeljito biti njegovo vojno uništenje. Prvo, hoće li biti ograničeno samo na urbana uporišta poput Rake, Mosula i Der ez-Zora ili će biti eliminirani i iz slabije nastanjenih područja niz dolinu Eufrata i u pustinji. Drugo, hoće li obračun s ISIS-om biti ometen sukobom između njegovih protivnika - sirijskog režima, Irana i Sirije s jedne strane, SDF-a, američke koalicija s druge strane te pobunjenika pod patronatom Turske, zakletog protivnika kurdskog separatizma, s treće strane. Svi se oni sada nadmeću za oslobođeni teritorij u Siriji. Treće, hoće li sunitsko-muslimanska populacija koja je dosad bila pod strahovladom ISIS-a sada postati žrtva sektaške odmazde i režimske represije i bezakonja, što bi je moglo gurnuti natrag u okrilje džihadista.

"Teritorijalni gubici Islamske države upućuju na njenu evoluciju iz pobunjeničke grupe u zavjereničku organizaciju koja rukovodi i inspirira dalekosežne terorističke napade. Unatoč njenim nedavnim izazovima, Islamska država i dalje stremi proširiti svoju moć i utjecaj, uključujući kroz društvene mreže i internet", komentirao je glavni autor izvješća RAND Corporationa Seth Jones. Njegov kolega James Dobbins upozorio je kako će potpuna eliminacija ISIS-a zahtijevati višegodišnji nastavak američkog angažmana u regiji: "Osim ako lokalne vlasti ne uspiju osigurati i administrirati teritorij oslobođen od kontrole Islamske države, ova grupa će se ponovo pojaviti. To znači da izgradnja države mora biti važna komponenta bilo kakvog pokušaja da se trajno eliminira ova prijetnja."

"Borba se premješta u Europu"

Jer, kao što pokazuju sve češći teroristički napadi za koje ISIS preuzima odgovornost diljem svijeta, ISIS se preorijentirao na međunarodni terorizam kao alternativu strategiju džihada. "Možete pripremiti ljude da budu bombaši samoubojice u Europi i tamo mogu izazvati više štete (nego u Siriji i Iraku). Stoga, lideri Daeša (arapski akronim za Islamsku državu) kažu da se borba treba odvijati tamo. Mnogo braće kažu da se Mosul ne može zadržati, da se Raka ne može zadržati. Dakle, borba se premješta u Europu", posvjedočio je za Independent još u listopadu prošle godine jedan pripadnik ISIS-a iz Belgije koji je pobjegao iz Sirije u Tursku. A ISIS je prije ovogodišnjeg ramazana i javno pozvao svoje sljedbenike na "totalni rat protiv nevjernika" na Zapadu. Krvavi napad u Londonu uslijedio je tjedan dana nakon toga.

Za očekivati je da će vođe i sljedbenici ISIS-a biti još više motivirani za vršenje ovakvih napada nakon što izgube Raku i druga uporišta u Siriji i Iraku. Ključ za njihovo sprečavanje je zaustavljanje povratka stranih boraca ISIS-a s bojišta i, općenito, infiltracije džihadista među izbjeglice. Njihovo ratno iskustvo čini ih mnogo opasnijim teroristima od tzv. vukova samotnjaka koji u Europi često vrše napade bez izravne koordinacije sa "središnjicom" u Raki.

No hvatanje ili likvidacija vrha ISIS-a, uključujući al-Bagdadija (ako je još živ) bit će znatno teže. "Iznenadili biste se koje bi zemlje htjele skriti vođe Daeša i dati im zaštitu. Zauzimanje Rake neće značiti da je sve gotovo", upozorio je navedeni dezerter ISIS-a, kojeg očekuje ozbiljna zatvorska kazna ako se vrati u Belgiju. U Turskoj je, međutim, na slobodi.

Pročitajte više