VIDEO Pogledajte što je Tuđman govorio o Titu: "Jedan od najvećih državnika Europe"

Screenshot: HRT/"Tuđman"

NAKON što je ekstremna desnica uz pomoć Milana Bandića uspjela u namjeri promjene imena Trga maršala Tita, zgodno je podsjetiti se što je o Titu govorio prvi hrvatski predsjednik.

Naime, nije tajna da se desnica, i ona ekstremna i ona nešto manje ekstremna, uredno poziva na Franju Tuđmana kao najvećeg državnika u povijesti moderne Hrvatske. Tako će za promjenu imena Trga maršala Tita u Zagrebu glasati i HDZ, čiji je predsjednik Andrej Plenković nedavno najavio kako će HDZ vratiti onoj politici koji je zastupao Franjo Tuđman.

Tuđmanu, podsjetimo, u vrijeme dok je bio predsjednik nije napamet palo ukloniti Titovu bistu s Pantovčaka, baš kao ni promijeniti ime Trga maršala Tita.



Prvi predsjednik neovisne Hrvatske o Titu je govorio, između ostalog, i 1997. u dokumentarcu "Tuđman", pri čemu ga je opisao kao "jednog od najvećih državnika Europe u vrijeme Drugog svjetskog rata".

"Tito je bez dvojbe bio jedan od najvećih državnika Europe razdoblja Drugog svjetskog rata. Bio je komunist, marksist, ali je bio veoma pragmatičan političar i želio je ostvariti ravnopravnost hrvatskog naroda u sklopu Jugoslavije, a želio je isto tako da i ta Jugoslavija, ta njegova socijalistička Jugoslavija, bude ravnopravna u odnosu na Sovjetski savez odnosno na Staljina. Zasluge Tita su, što se hrvatskog naroda tiče, u tome što je on s antifašističkim pokretom doveo hrvatski narod na stranu pobjedničkih, demokratskih sila, antifašističke koalicije, što je omogućilo da se stvori federalna država Hrvatska i po Ustavu, od prvog Ustava 1945 do Ustava iz 1974., što je omogućilo da imamo i pravne osnove za samoodređenje i proglašenje samostalne Hrvatske. To su mu zasluge što se tiče što se tiče unutarnje politike. Zasluge u međunarodnoj politici su u tome da je pružio takav otpor Staljinu kad su zapadne sile bile bile gotovo bespomoćne u odnosu na taj komunistički blok, sovjetski blok, a i u odnosu na širenje komunizma u čitavome svijetu", rekao je Tuđman 1997. godine.

"I kao komunist uvijek je ostao Hrvat"


"Negativno je što je bio komunista i što je bio odgovoran za uvođenje komunističkog režima, čak i za sve one zločine koje je taj komunistički režim činio, ne samo u ratno vrijeme nego i poslije rata. Što se tiče hrvatskog naroda, bez obzira je li naredio ili nije osobno naredio, a vjerojatno nije, ali snosi odgovornost i za tragediju hrvatskog naroda u Bleiburgu, zatim poslije rata za progone i Hrvata i nacionalno demokratskih elemenata u drugim zemljama. On je bio čovjek koji je, i kao komunist, uvijek ostao Hrvat, dokaz je da je u Zagrebu prijateljevao s hrvatskim književnikom Miroslavom Krležom, s kojim sam i ja bio prijatelj i koji je na kraju spasio mene od progona svog komunističkog režima", rekao je Tuđman.

Pročitajte više